ODRŽANE DEMONSTRACIJE ALBANACA U PLAVU

0 0 0 a protesti plavUčesnici demonstracija nosili su zastave EU, Albanije i Kosova, kao i transparente na kojima je pisalo “Stop antialbanskoj politici u Crnoj Gori”, ”Bez nas nema EU”, “Đukanoviću, Albanci nijesu građani drugog reda”, ”Ovako se ne ide u Evropu”, “Malo nas je ali nijesmo stoka”, ”Albaniji, Kosovo, vaša smo djeca”…

U organizaciji Nezavisne studentske unije Albanaca iz Plava i Gusinja, koja ima podršku od iseljeničkih organizacija u SAD, danas su u Plavu održani protesti Albanaca. Učesnici protesta, nezadovoljni trenutnim statusom  albanskog naroda, prošetali su ulicama Plava tražeći bolji tretman.

Protest su podržali Demokratski savez u Crnoj Gori i Demokratska unija Albanaca.

Jedan od organizatora protesta Memi Balidemaj kazao je za CdM da je protest organizovan jer su prava albanskog naroda u Crnoj Gori ugrožena od državnog aparata na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem, dodajući da su Albanci bili odlučujući faktor za stvaranje države Crne Gore.

“Isto tako možemo biti odlučujući faktor da spriječimo integraciju Crne Gore u evropsku zajednicu. Naša prava se sistematski gaze i ponižavaju od države Crne Gore. Danas smo digli glas da se naše uzurpirane svojine oslobode i zaštiti prave svojine, kao i da se odobri bezuslovna upotreba nacionalne zastave”, naveo je Balidemaj.

Prema njegovim riječima, jedan od glavnih problema stanovnika Plava i Gusinja predstavlja deponija smeća koja je smještena u naselju Martinovići, a stvaranjem Nacionalnog parka Plav – Gusinje ugrožava se egzistencija naroda koji vjekovima živi od poljoprivrede i stočarstva.

“Takođe, želimo podjednaka prava u zapošljavanju, kao i pravo na školovanje u skladu sa Planom i programom sa unificiranim bukvarom za naše mališane. Ovim protestom samo želimo poručiti i Evropskoj zajednici da osigura naša prava Opštom deklaracijom za prava čovjeka Ujedinjenih nacija”, kazao je Balidemaj za CdM.

Prije nekoliko dana održan je sličan protest u Tuzima, tokom koga su pripadnici albanskog naroda uputili slične poruke.

Podsjetimo, za danas su u Vašingtonu zakazane demonstracije albanskih iseljeničkih organizacija u SAD. Oni će protestvovati ispred Bijele kuće i Ambasade Crne Gore u Vašingtonu.

0 0 0 protesti albanaca u plavu 1

Comments are closed.