Od prazničnog veselja do talasa nasilja

0231007.17Crna Gora – Tokom minulih praznika, naročito novogodišnjih, osim izvještaja o prazničnoj euforiji, žurkama i proslavama, dnevni listovi i drugi mediji donosili su informacije o neubičajeno povećanom broju slučajeva nasilja pa su građani u crnoj hronici mogli da čitaju o tučama, prebijanjima ali i o jednom brutalnom ubistvu u Nikšiću. Bilo je i slučajeva porodičnog nasilja.

Zašto je nasilje poraslo tokom praznika kada bi trebalo da se radujemo, mirimo i slavimo?
Bilo i slučajeva porodičnog nasilja

U masovnoj tuči u jednom kafiću u podgoričkom naselju Zabjelo povrijeđeno pet policajaca koji su pokušavali da spriječe taj obračun, a četiri osobe su uhapšene.

Takođe, u masovnoj tuči koja se tokom praznika dogodila na parkingu Zeta filma u centru Budve, povrijeđena su dva mladića iz Podgorice.

U pucnjavi na Cetinju, ranjen je 26 godišnji stanovnik tog rada. Na njega je nakon kraće svađe pucao sugrađanin sa kojim je i ranije imao razmirica.

Tokom praznika pretučen je Podgoričanin koji je suvlasnik jednog poznatog kafića u Glavnom gradu.

Bili su to neki od naslovi i vijesti koje su tokom novogodišnjih praznika, čini se, gotovo preoteli prostor u medijima koji su izvještavali o proslavama i slavlju povodom ulaska u novu kalendarsku godinu.

No, crnogorsku javnost najviše je zgrozio slučaj brutalnog ubistva starice u Nikšiću koje je, kako je medijima nezvanično saopšteno iz policije, počinio njen unuk.

Oni koji su čitali novine, gledali televiziju ovih dana, mogli su steći utisak da je nasilje u porastu.

Psihološkinja Aida Perović Ivanović, međutim kaže da se ne radi o trendu već o pravilu.

“Ako pratimo statistiku institucija, odnosno organizacija koje se bave problemom nasilja, vidjećemo da po pravilu upravo u tim periodima imamo to pojačano nasilje i da je ono brutalnije nego u nekim drugim vremenskim periodima.

Deda Mraz pijani 2012 02

Mislim da u vrijeme praznika prosto dolazi do jakog rasta tenzija koja se lako pretvori u neku iskru varnicu, a kasnije i nasilje. Veoma važni faktori koji utiču na pojačano nasilje su i alkohol i droga koji se pojačano koriste baš tokom praznika, a tu je i faktor praznične euforije“, rekla je ona za Radio Slobodna Evropa.

Euforiju po pravilu izazivaju prevelika očekivanja, a onda su oni koji previše očekuju od praznika obično razočarani i podložniji raznim varnicama.

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika zabilježen je i veći broj prijava porodičnog nasilja.

Četiri žene, žrtve nasilja, tokom novogodišnjih praznika našle su utočište u skloništu Sigurna ženska kuća u Podgorici, dok su aktivisti te NVO primili preko 30 poziva.

Porodica se tokom praznika okupi da bi ih provela u harmoničnoj atmosferi ali, kako kaže za RSE Ljiljana Raičević iz SŽK, danas takvo okupljenje u pojedinim porodicama vodi do tenzija a one i do nasilja.

“Takva porodica kada je zajedno oni ne znaju da funkcionišu jer oni uglavnom nikada nijesu zajedno i tu onda dolazi do pojačanih tenzija”, rekla je ona.

Posljednji slučajevi ukazuju da je nemaština jedan od uzroka nasilja.

“Znamo sigurno da je nasilje povećano u vrijeme praznika, pogotovo kada su ovako dugi i iscrpljujući za budžet porodice i finansije. Mi imamo posljednji slučaj žene koja je sa djecom i dalje u skloništu i koja je trpjela nasilje jer se porodica istrošila za pripremu praznika i sada se svađaju jer nemaju što sjutra djeci da daju za doručak”, rekla Ljiljana Raičević. (slobodnaevropa)

Comments are closed.