Nožem oskrnavljen nišan Alije Izetbegovića na Kovačima, jedna osoba uhapšena

140615051.4_xlPolicija u Sarajevu je jučer oko 17:40 sati obaviještena da je nepoznata osoba uz upotrebu oštrog predmeta na spomeniku (nišanu) na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića na Šehidskom mezarju Kovači urezala riječ “kašikara”!

Sporna riječ je upisana najvjerovatnije nožem, odmah iznad imena rahmetli predsjednika Izetbegovića.

Osoba čiji su inicijali A. N. (38) uhapšena je zbog sumnje da je oskrnavio nišan, potvrđeno je iz policije.

140615051.1_xlDežurna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo potvrdila je za Klix.ba da je nišan Alije Izetbegovića oskrnavljen, te da je jedna osoba uhapšena.

“Tužilaštvo obaviješteno u događaju. U prostorije Tužilaštva KS će tokom dana biti privedena osoba koja je pritvorena od strane MUP-a KS vezano za ovaj slučaj”, rekla je za naš portal glasnogovornica Tužilaštva KS Amela Zahirović.

O događaju je obaviješten i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, sin rahmetli Alije Izetbegovića.

“Navodno je riječ o narkomanu, on je odmah sinoć uhapšen. Ne znamo kako je prošao pored osoba koje bi trebali da čuvaju mezar rahmetli Izetbegovića”, kazao je za Klix.ba izvor blizak Bakiru Izetbegoviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH.

Glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić nije želio da komentira ovaj slučaj. Na molbu da dodatno pojasni informacije o ovom događaju, nije želio odgovarati.

Oko 18:15 sati policija je uhapsila A. N. zbog sumnje da je počinilo krivično djelo povreda mira umrlog, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

140615051.3_xlČuvari danas ne dozvoljavaju pristup mezaru Alije Izetbegovića.

Podsjetimo, 11. augusta 2006. godine došlo je od terorističkog napada na Šehidskom spomen mezarju “Kovači” kada je miniran mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH rahmetli Alije Izetbegovića.

Eksplozija se desila 11. augusta 2006. godine u 3.04 sati. Od snažne detonacije oštećeni su nišani i nastao je krater od 70 centimetara, a na obližnjim kućama popucala su prozorska stakla. Do danas počinilac nije otkriven.

Istraga u ovom slučaju nalazila se od 2006. do 2009. godine u Odjelu III Tužilaštva BiH, kod državnog tužioca Miroslava D. Markovića.

Sin rahmetli Alije Izetbegovića, aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ranije je za medije u Sarajevu izjavio da je “odnos prema istrazi o napadu na Alijin mezar uvreda za državu”.
On je u više navrata naglašavao kako je “razočaran odnosom i neefikasnošću državnih službi koje su radile na ovom slučaju”.

“Mislim da ovakvim odnosom krivci za miniranje mezara rahmetli Alije nikada neće biti otkriveni. Ako se nešto ne radi, neće se ni uraditi. Nema šanse da se završi posao. Meni se čini da se tu ništa ne poduzima i da se ništa valjano ne radi. Daj Bože da sam u krivu”, izjavio je Bakir Izetbegović u augustu 2009. godine. (klix)

Comments are closed.