Novi Pazar: Učenici Medrese daju punu podršku učenicima Gimnazije u borbi za svoja prava

Medresa-i-Meshihat-2Novi Pazar – Učenici medrese “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru su zgroženi otvorenim kršenjem ljudskih prava učenika Gimnazije u Novom Pazaru, jer im se uskraćuje Zakonom regulisano pravo školovanja na svom maternjem, bosanskom jeziku.

Svejdoci smo da se ovih dana u Novom Pazaru dešava diskriminacija na nacionalnoj osnovi prema učenicima Gimnazije, jer im se osporava Zakonom zagarantovano pravo, školovanja na svom maternjem, bosanskom jeziku.

Mi se kao učenici Medrese i kao oni koji uživaju prava školovanja na svom maternjem jeziku, zgražavamo ovakvim činom diskriminacije nadležnih organa prema učenicima jedne od najprestižnijih visokoobrazovnih ustanova u gradu, te ih pozivamo da što prije isprave nepravu i da omoguće  apsolutnoj većini učenika ove institucije, Bošnjacima, školovanje na svom maternjem, bosanskom jeziku.

Također, učenici medrese “Gazi Isa-beg” upućuju bezrezervnu podršku učenicima Gimnazije u Novom Pazaru da ustraju u borbi za sopstvena nacionalna prava i poruku da ne odustaju od svoje borbe za čast i prava, koja su im Zakonom garantovana.

Udruženje učenika

medrese “Gazi Isa-beg” (sandzakpress)

Comments are closed.