Novi Pazar: Muftija sandžački otvorio novu džamiju u Zaguljači

SONY DSCNovi Pazar – U novopazarskom naselju Zaguljača, danas, 29.11.2013. godine, svečano je otvorena novosagrađena džamija. Džamiju je prije džuma namaza uz tekbire otvorio glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić.

Nakon svečanog otvaranja, u periodu do džumanskog vakta, hafizi Kur’ana Časnog Irfan Malić, Almir Pramenković i Haris Hadžić proučili su Jasin-i-šerif.

Prvu džumansku hutbu u novosagrađenoj džamiji u Zaguljači održao je glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić, a nakon toga predvodio džumu namaz.

unnamed-11

Muftija je na početku hutbe uputio zahvalu Uzvišenom Allahu koji je omogućio da ova džamija bude završena i da u njoj obavimo prvi namaz. On je govorio o važnosti postojanja džamije i džemata.
SONY DSC
Muftija je podvukao da naša snaga leži u tri stvari, i dok te tri stvari budemo držali naši neprijatelji nas neće moći pokoriti.

SONY DSC

„Prvo naše srce. Jer je to polje koje neprijatelj ne može da okupira ako mu ga sami ne prodate. Ima onih koji i to prodaju, za kakvu ministarsku fotelju ili slično. Ali definitivno bez naše saglasnosti srce i dušu ne može niko oduzeti.“ – kazao je Muftija i dodao da pojedinci koji sačuvaju ovo polje imaju u sebi snagu istine i vjere.

SONY DSC

„Drugo je porodica. Onaj koji sačuva suvjerenitet u svom srca sačuvat će porodicu. Neće je oharamit. Imat će zdravu porodicu, i na taj način će i u porodici imati suveren prostor. I treći prostor je džamija.“ – kazao je Muftija, posebno ističući prostor džamije i podvlačeći da dok su ova tri prostora slobodna, sve što je izvan njih iako je okupirano ima šansu da se oslobodi.

SONY DSC

Tokom hutbe Muftija je navodio niz ajeta, hadisa i primjera koji govore u prilog ovoj temi.

Na kraju Muftija je čestitao svim vjernicima, džematlijama Zaguljače, Medžlisu, Muftijstvu, Mešihatu, a posebno vakifima koji su uvakufili zemljište i dalji sredstva kako bi se sagradila džamija. (mesihat.org)

Comments are closed.