Novi Pazar: Desetka iz humanosti

safet-sachirovicSafet Šaćirović postao ponos i heroj ruske republike Baškortostan. Ljetos spasao život nepoznatom mladiću izvukavši ga iz smrskanog vozila.

Dugo će Safet Šaćirović iz Novog Pazara, student završne godine medicine u Nišu, pamtiti ljetošnju studentsku praksu u Rusiji i poslednji dan jula kada je u Ufi, glavnom gradu Republike Baškortostan (Baškirija), rizikovao svoj život da bi spasio život nepoznatom mladiću.

Za samo nekoliko minuta Safet je svojom hrabrošću, prisebnošću i znanjem postao heroj milionske Ufe i Baškirije, a o podvigu budućeg ljekara, najverovatnije pedijatra, čula je cijela Rusija.

O Šaćiroviću su pisale sve novine u Baškiriji. Bio je gost tamošnje državne televizije, primili su ga čelnici Ufe i Baškirije. A za izuzetno požrtvovanje i spasavanje jednog mladog života dobio je i posebno odlikovanje gradonačelnika Ufe i tamošnjeg državnog univerziteta, dok mu je državna bolnica dodelila specijalno priznanje najboljeg doktora.

– Sve se odigralo u nekoliko minuta, stajao sam sa koleginicom, takođe studentom medicine, u centru Ufe, na vrlo prometnoj raskrsnici i čekao prijatelja da izađe iz prodavnice. Odjednom je nešto jako puklo, video sam sudar dva putnička automobila i čuo vrisku povređenih koji su bježali iz smrskanih vozila. Instinktivno sam prišao mjestu nesreće i video da u jednom vozilu leži teško povređeni i nepomični mladić, svuda okolo osećao se miris benzina, očekivalo se da bukne vatra i svi su se sklanjali sa mjesta događaja – priča smireno Safet.

A onda nastavlja:

– Postupio sam ljudski, isto onako kako bih postupio u mom Novom Pazaru, Nišu ili Beogradu. Iako nisam još bio siguran da li je mladić živ, uz pomoć koleginice nekako sam ga izvukao iz polupanih kola, odneo do trotoara i počeo sa reanimacijom. Dok smo se borili za njegov život i u trenutku kada smo shvatili da ima nade, odjeknula je eksplozija, a potom su se oba vozila zapalila. Ipak, dok su svi bježali, nismo ga napuštali sve dok nije stigla Hitna pomoć, pošao sam sa njim u bolnicu i odahnuo kada sam shvatio da je preživeo – priča Safet i naglašava:

– Tek kada sam napustio bolnicu shvatio sam šta sam učinio, nevjerovatan je to osećaj, prva provjera znanja stečenog tokom studiranja i potvrda svih mojih devetki i desetki na ispitima, ponosan sam na sebe i na svoju humanost.

Nudila je porodica spasenog mladića Safetu novac i druge vredne nagrade, sve je odbio, ostali su prijatelji, čuju se i možda će se već idućeg ljeta ponovo videti u Ufi.

NAUČNI RAD I ŽELjE KAO odličan student medicine, Safet se bavi i naučno-istraživačkim radom. U Moskvi je uspešno prezentirao radove o pojavi karcinoma bubrega kod dece. Želi da se, kad završi fakultet i specijalizaciju, priključi lekarima bez granica i da pomaže bolesnim ljudima širom sveta. (novosti)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *