Novi najviši toranj na svijetu bit će izgrađen u Dubaiju

Dubai2_zps55d5e868Dubai se ne želi odreći titule grada sa najvišim tornjem na svijetu, zbog čega će uskoro početi gradnja novog najvišeg objekta.


Mohammed Ali Alabbar, predsjednik kompanije Emaar koja je radila i na gradnji tornja Burj Khalifa, trenutno najvišeg na svijetu, potvrdio je da uskoro kreću s novim projektom – izgradnjom objekta koji će biti viši od 828 metara.

“Planiramo izgraditi najviši toranj na svijetu. Gradit ćemo ga, ponovo u Dubaiju”, kazao je Alabbar u intervjuu za CNN.

On nije želio otkriti koliko će biti visok novi toranj, no istakao je da je Dubai spreman za gradnju objekta koji će premašiti visinu Burj Khalife, ali i tornja Kingdom koji se gradi u Saudijskoj Arabiji i koji bi trebao biti visok 1.000 metara.

“Zahvaljujući tehnologiji povećana je i vrijednost visokih zgrada i one uistinu imaju važan komercijalni značaj. Sada smo naučili kako da zaradimo na osnovu toga”, kazao je Ali Alabbar.

Inače, u Dubaiju je osim Burj Khalife, trenutno najvišeg tornja na svijetu, smješten i najviši hotel – JW Marriott Marquis, najviši rezidencijalni toranj – Princess te najviša zgrada – Cayan. Prema posljednjim informacijama u Dubaiju ima 909 visokih zgrada, od čega je 448 nebodera koji imaju 40 i više spratova.

Dubai2_zps55d5e868

Comments are closed.