Njemačka: U organizaciji „Sandžak Euregio održana konferencija 14 bošnjačkih udruženja

Sandzak_EuroRegio_bosnjacka_konferencija_Aachen_Nov_2013_2SMOTRA BOŠNJAČKE DIJASPORE U organizaciji udruženja HG „Sandžak Euregio“ iz Aachena, u ovom gradu je u subotu 9. novembra održana konferencija bošnjačkih udruženja koja je okupila predstavnike 14 organizacija iz Njemačke, Belgije, Holandije, Luksemburga i Sandžaka. Pored domaćina udruženja HG „Sandžak Euregio“ kojeg je predstavljao predsjednik Zaim Čelebić, na ovoj svojevrsnoj smotri bošnjačke dijaspore u radu ove konferencije aktivno učešće su uzeli i Rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru dr. Mevlud Dudić; predstavnik Svjetskog bošnjačkog kongresa iz Sarajeva generalni sekretar gospođa Mevlida Rovčanin; predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Crne Gore (BKZ), Hazbija Kalač; etnolog iz Luksemburga Sulejman Aličković; Zajednica bošnjačke dijaspore (ZBD) Mirsad Kuburović; Zajednica sandžačke dijaspore (ZSD) – Suad Zukorlić; BKZ Luksemburg-Asmir Bihorac; Kulturni islamski centar Sandžaka (KIC) Duisburg – Emir Rahić; Bošnjački kulturni centar (BKC) Aachen-Dino Gegić; Humanitarno udruženje “Promjene”-Sead Lekpek, Roterdam, NVO Sandžak EU regija – prof. dr. Suad Bećirović; FC Sandžak-Euregio- Belgija Eupen; kao i Islamska zajednica Bošnjaka Njemačke, Mehmed ef. Jakubović.
SANDŽAK PREKOGRANIČNA REGIJA: Konferencija je vođena po principu interaktivne diskusije tako da su delegirani predstavnici udruženja na direktan način bili u prilici da zatraže mnoge odgovore od naših gostiju ali i da daju korisne savjete i sugestije. Predsjednik BKZ u Crnoj Gori Hazbija Kalač u toku svog izlaganja posebno se osvrnuo na aktuelnu temu uspostavljanja Sandžaka kao prekogranične regije, ističući evropski karakter priče na ovu temu. Etnolog Sulejman Aličković se dotakao historijskog aspekta utemeljenja Sandžaka što je naišlo na veliko interesovanje prisutnih.

OJAČATI SBK: Jedan od zaključaka ove konferencije je da se Svjetski bošnjački kongres (SBK), kao krovna organizacija svih Bošnjaka u dijaspori, treba kadrovski i materijalno ojačati, kako bi bila u stanju da odgovori zadacima koji se postavljaju pred nju, pored ostalog i institucionalna briga prema Bošnjacima u dijaspori. “Ne samo BiH, već i druge države na prostoru Balkana gdje žive Bošnjaci, morali bi budžetskim izdvajanjima osigurati sredstav za nesmetani rad SBK, kao nacionalne institucije, inače prijeko neophodna za ostvarivanje programskih ciljeva” – istakao je domaćin Zaim Čelebić, apelujući na prisutne da u svojim udruženjima vode aktivnu kampanju učlanjivanja pojedinaca i udruženja, kako bi po osnovu članarina mogla obezbijediti značajna sredstva.
Rektor Dudić je sa svoje strane pored predstavljanja Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, također naglasio važnost kako SBK, tako i drugih institucija poput Bošnjačke akademija nauka i umjetnosti (BANU).

SARADNJA I DOBRA KOMUNIKACIJA, PREDUSLOV JAKOG BOŠNJAČKOG JEDINSTVA: U svom izlaganju, Generalni sekretar SBK gospođa Mevlida Rovčanin predstavila je strukturu ove organizacije te pozvala sve koji žele da aktivnim zalaganjem pomognu u radu SBK, da se jave i priključe ovoj krovnoj organizaciji Bošnjaka. Prenoseći selame Predsjednika SBK Reisu-l-uleme emeritusa dr. Mustafe Cerića učesnicima konferencije, gospođa Rovčanin je dala punu podršku organizatoru ovog skupa ističući ovaj primjer kao dobru osnovu za češće susrete ove vrste koji će za cilj imati razmjenu mišljenja, ideja i uzajamna podrška u različitim projektima. “Saradnja i dobra komunikacija su preduslovi očuvanja jakog bošnjačkog jedinstva u dijaspori”, istaknuto je od strane svih diskutanata koji su zadovoljni ishodom konferencije već najavili ponovno okupljanje za početak 2014. godine. Raduje i činjenica da je spisak udruženja – učesnika zajedno sa onim udruženjima Bošnjaka koja su podržala konferenciju, ali zbog kratkoročnosti i geografske udaljenosti nisu mogla biti direktno zastupljena, dostigao brojku od 28.

BOŠNJAČKI BAJRACI: Rektor Dudić je na simboličan način predstavio povezanost Matice i njene dijaspore darivajući predsjedniku HG Sandžak bošnjački nacionalni, kao i sandžački barjak. “Onaj Bošnjak koji se ne stavi pod ovaj Barjak, smatraće se nedobronamjernim“.

Mirsad Kuburović ispred ZBD u Den Hagu posebno se interesovao o statusu Sandžaka kao prekogranične regije sa posebnim osvrtom na pitanje najbolje forme za stvaranje uslova za efikasniji i dinamičniji razvoj Sandžaka.

Zahvaljujući se prisutnima na odgovornom stavu prema javno upućenom pozivu, te aktivnim sudjelovanjem u radu i pripremama ove konferencije, predsjednik HG „Sandžak Euregio“ Zaim Čelebić je istakao da “ništa ne smije predstavljati prepreku našoj potrebi da razgovaramo i iznesemo svoja gledišta. Svi koji budu prepreka ovoj namjeri, ne misle dobro svom narodu. Od našeg jedinstva zavisi i naš položaj u društvu i ostvarivanje naših ciljeva” – istakao je Čelebić u završnom obraćanju, piše u saopćenju organizatora konferencije HG „Sandžak-Euregio“.

(Bošnjaci.net)

300_Sandzak_EuroRegio_bosnjacka_konferencija_Aachen_Nov_2013_1 300_Sandzak_EuroRegio_bosnjacka_konferencija_Aachen_Nov_2013_organizarori2 300_Sandzak_EuroRegio_bosnjacka_konferencija_Aachen_Nov_2013_rovcanin_i_dudic 300_Sandzak_EuroRegio_bosnjacka_konferencija_Aachen_Nov_2013_suad_asmir_mela_hazbija_alickovic

Comments are closed.