NEKOME JE SMETAO NAZIV: Kako su Sandžačke igre postale Međurepubličke sportske igre (MOSI)

Sandzacke-igre-1-620x400-620x330Sandžačke igre, najveća sportska amaterska smotra u Evropi, prvi put su održane su u Prijepolju 1954. godine.

Tada je na Skupštini udruženja Saveza studenata Jugoslavije usvojena inicijativa prijepoljskih studenata da se u okviru “Studentske nedelje” organizuje “fiskulturni tromeč” omladine Prijepolja, Priboja i Nove Varoši.

Sportisti tri susedna grada u Prijepolju su se nadmetali u atletici, fudbalu, odbojci, stonom tenisu i šahu. “Fiskulturni tromeč” kasnije je prerastao u Sandžačke igre, i na njima su učestvovali sportisti grada domaćina i susjednih Priboja i Nove Varoši. Tokom vremena broj učesnika manifestacije se proširivao, tako da je ona vremenom postala najveća amaterska sportska manifestacija na području cijele Evrope.

Bile su to sportske igre  koje su okupljale sportsku omladinu iz opština tri republike ondašnje Jugoslavije – Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Sandžačke igre su, po svom karakteru, sadržajima i poruci, specifična u odnosu na sve ostale i sasvim posebna sportska, kulturno-zabavna, a u novije vrijeme i privredna, kultna regionalna manifestacija i širile su duh tolerancije i suživota.

Održavanje igara prekinuto je sa početkom rata na prostorima bivše Jugoslavije, 1992. godine, da bi njihovom organizacijom u Novom Pazaru, 2001. godine, igre bile obnovljene i ovaj put im, osim kulturno-zabavnog i sportskog, bio dat i svojevrstan privredni karakter.

Te 2001. godine perfidno su u Prijepolju paralelno organizovane tzv. Međurepubličke sportske igre (MOSI) kao pandam Sandžačkim igrama i kao tobožnji nastavak i obnavljanje sportskih igara iz 1954. godine.

39. Sandžačke igre su održane 2002. po prvi put u Tutinu. Igre se zatim od 2003. godine održavaju u Sjenici, Rožajama, Goraždu (BiH) i Novom Pazaru.

U Goraždu su od 20. do 23. jula 2006. godine održane 43. Sandžačke igre, koje će biti upamćene po tome da ih je po prvi put otvorio jedan predsjednik države!

“Ove igre su prilika da sportisti amateri iz regiona pošalju snažnu poruku svijetu da vrijeme ratova, patnji i podjela u našem regionu definitivno pripada povijesti. Balkan danas želi da ponovo bude prepoznatljiv po svojim prirodnim ljepotama, kulturnim, naučnim i sportskim dostignućima”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić otvarajući 43.Sandžačke igre “Goražde 2006” koje su okupile više od 1.300 sportista iz 18 gradova BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova i Slovenije.

Posljednji put Sandžačke igre održane su u Tutinu 2007. godine, a njihovo održavanje ponovo je prekinuto u Novom Pazaru 2008. godine kada je lokalnu vlast u ovom gradu preuzela koalicija okupljena oko Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića.

Sandzacke-igre-1-620x400-620x330

Comments are closed.