Navijači su vojnici političara

rasim-ljajic-navijaciNovi Pazar – Najefikasniji način da se spriječi divljanje huligana na fudbalskim stadionima, koje je eskaliralo po ko zna koji put u subotu na večitom derbiju, jeste da klubovi prestanu da finansiraju ove nazovi navijačke grupe, kaže za Naše novine ministar Rasim Ljajić, svojevremeno član uprave Partizana.Ljajić je jedan od rijetkih političara koji je pristao da razgovara na temu da li političari štite navijače, kako tvrde predstavnici policijskih sindikata. U vezi sa tim, Ljajić kaže da je to pojednostavljeno pitanje i ističe da dvije stvari moraju da se urade kako bi se spriječila ova vrstanasilja i riješilo ovo kompleksno pitanje.

Rasim Ljajic je počasni predsjednik FK Novi Pazar i dosadašnji potpredsjednik Partizana sp-rasim

“Kao prvo, mora da se primijeni zakon koji je donet, a drugo, klubovi moraju da prestanu da finansiraju navijače. Ako se to ne uradi, gledat ćemo ovakve slike iz nedjelje u nedjelju”, smata Ljajić.

images

Meho Ekstremi

Gradonačelnik Novog Pazara podržava nevijače Novog Pazara “Ekstremi”

Na pitanje da li političari štite navijače, osim Ljajića odgovorio je još samo savetnik premijera za bezbednost i potpredsednik FK Crvena zvezda Ivica Tončev.

“Nemam utisak da političari iz uprava najvećih klubova štite navijače. To je vrlo osjetljiva tema, ali policijski sindikat je u saopštenju za javnost trebalo da bude konkretniji. Trebalo je poimenice da navedu političare koji prema njihovim saznanjima štite navijače. Naravno, za takve tvrdnje moraju da imaju ozbiljne dokaze. Ovako ispada da pričamo u rukavicama, a to svakako nije dobro. To je sve što mogu da kažem na tu temu”, rekao je Tončev.

Za razliku od njih dvojice, ministar policije Ivica Dačić nije odgovarao na pozive i poruke. Takođe, uzalud je postavljeno pitanje ministru saobraćaja Aleksandru Antiću i ministru bez portfelja Branku Ružiću.

“U svim upravama sjede političari, jer je uvaženo mišljenje da klub bez njih neće imati novca. Praksa je da političari uzimaju pare od javnih preduzeća i daju ih sportskim klubovima u gubicima. Navijači takvog kluba automatski su u obavezi da slušaju šta im se naredi. Prvi je Milošević koristio navijače u političke svrhe na mitingu “Kosovo je Srbija”, zatim su ih koristili radikali, pa DOS u protestima protiv tog istog Miloševića, a i danas se njima služe partije na vlasti. Ukoliko bi političari i uprave klubova pred utakmice izašli i javno rekli da garantuju mir, navijači bi bili mirni kao bubice. Sa druge strane, na posljednjem derbiju pronađene su gomile baklji u šahtovima unutar stadiona. Nako iznutra je morao da omogući da se taj arsenal unese na stadion” kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Predsednik Sindikata policije Srbije Veljko Mijailović kaže da ovo nije prvi put da sindikat upozorava na ovaj problem, ali da nikada nisu preduzete konkretne mere.

“Upravo to se desilo na jučerašnjuoj tribini proteklog vikenda. Ako je sa jedne strane grupa huligana, a sa druge policija koja ne reaguje i ne koristi ovlašćenja, svi treba da se zapitamo zbog čega je to tako. Verovatno postoji neko iz politike ko policiju sprečava da interveniše. S obzirom na to da političari imaju takav uticaj na šefove navijačkih grupa, najbolje bi bilo da oni sjednu na tribine i nadgledaju ih, mi onda više nećemo imati problema”, rekao je Mijailović.

Ipak, Momčilo Vidojević, predsjednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, kaže da policiji, koja je godinama unazad obespravljena, niko direktno ne brani da sprovodi ovlašćenja, ali da je podrška političara presudna.

“Mi smo postali glineni golubovi za sve i svašta. Indirektno su nam vezane ruke. Ako preduzmemo mjere, iza nas ne stoji niko, ministarstvo okreće glavu više nego policajci na utakmicama. Huligani imaju podršku političara i vlasti i na njih sigurno neće udariti, pa je zato neke druge skupove moguće obezbediti”, zaključio je Vidojević.

Postavlja se pitanje zašto policija na uspijeva da spriječi unošenje silne pirotehnike na stadione. Jer ako im već brane da odlučnije intervenišu kada neredi počnu, nejasno je kako huligani uspijevaju da prošvercuju baklje, topovske udare, dimne bombe. (Naše novine – pressonline)

Comments are closed.