Najviše pomoći Bosni i Hercegovini stiže od naroda, dok Srbiji od EU i Rusije

Srbija može računati na milijardu eura bih-i-srbija-700x233iz Evropskog fonda solidarnosti radi otklanjanja dugoročnih posljedica katastrofalnih poplava, rekla je povjerenica EU-a za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva.

“Srbiji su kao zemlji kandidatkinji dostupna sredstva iz Fonda evropske solidarnosti u vrijednosti do milijarde eura godišnje”. saopćila je Georgieva na konferenciji za medije u Briselu.

Radi se o fondu koji je pokrenut nakon teških poplava u centralnoj Evropi prošlog desetljeća, a uvjet je da šteta od poplava prelazi 0,64 posto BDP-a pogođene zemlje.

seik-muhamed-bin-zajed-al-nahjan-tanjug-1386853812-411305

PRIJATELJI UZ SRBIJU: Šeik Muhamed šalje 10 miliona dolara za ugrožene!

“Pored toga, povejerenik za proširenje Stefan Fuele traži način da se izdvoje i dodatna sredstva iz pretpristupnih (IPA) fondova”, rekla je Georgieva.

“Za Bosnu i Hercegovinu, koja nema status kandidata, pristup fondovima je kompliciraniji”, rekla je Georgieva te dodala da će se za BiH potražiti drugi mehanizmi pomoći.

Georgieva je naglasila da su u BiH i Srbiju poslane pumpe visokog kapaciteta, helikopteri i čamci, a u međuvremenu je upućeno ukupno 450 volontera iz zemalja članica EU.

“To je više nego što su Srbija i BiH tražile, ali smo povećali pomoć zbog dramatične situacije”, rekla je Georgieva te dodala da je telefonski razgovarala sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Georgieva je rekla da Srbija, osim na pomoć iz IPA i fondova solidarnosti EU, može računati i na bilateralnu pomoć zemalja članica, prenosi Indexhr.

Bosni i Hercegovini stiže pomoć ali ne od političkih struktura iz EU, SAD-a, već od ljudi koji dobrovoljno pomažu svoj narod koji žive na ovim prostorima.  Najviše donacija BiH stiže iz Turske, Austrije, Njemačke, Švedske, Sandžaka i drugih.

Comments are closed.