Na Kosovu izgrađen najmoderniji aerodrom na Balkanu

kosovo_aerodrom2Priština – U prisustvu brojnih gostiju iz zemlje i svijeta, kao i nekoliko hiljada građana, premijeri Kosova, Turske i Albanije – Hashim Thaci, Recep Tayyip Erdogan i Edi Rama – otvorili su danas novi terminal Međunarodnog aerodroma „Adem Jashari“ u Prištini.

Terminal, u koji je dosad uloženo oko 100 miliona eura, izgradio je tursko-francuski konzorcij koji je od kosovske Vlade dobio koncesiju na 20 godina za upravljanje prištinskim aerodromom.

Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju prisutnima poručio kako ”zdrava budućnost ne može biti izgrađena na boli i da zato bolne stranice prošlosti trebaju biti zatvorene”.
„Moramo se okrenuti zdravoj budućnosti baziranoj na miru i stabilnosti“, kazao je Erdogan.

kosovo_aerodrom4

On je podsjetio da je autor teksta turske himne Mehmet Akif Ersoy porijeklom sa Kosova, kazavši da je Ersoy ”jedan od najznačajnijih pokazatelja bliskosti dvije zemlje”.

kosovo_aerodrom
Erdogan je potom čestitao na uspješnom okončanju radova na novom aerodromskom terminalu i pozdravio napore Vlade Kosova u cilju razvoja te zemlje. On je napomenuo da je Kosovo sa novom zgradom aerodromskog terminala dobilo jedan od najmodernijih aerodroma na Balkanu.

kosovo_aerodrom3

„To je jako važno za budućnost Kosova“, istakao je Erdogan, ukazujući na planirani promet od pet miliona putnika godišnje.

Nadalje, podsjetio je da je aerodrom dobio ime po Ademu Jašariju, poznatom komandantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji je, kako je rekao Erdogan, život ugradio u temelje budućnosti svoje zemlje.

Podsjećajući da je Turska među prvima priznala nezavisnost Kosova, Erdogan je kazao kako je „Kosovo nama bratska zemlja, a kosovski narod bratski narod“.

„Turska je na jednakoj udaljenosti svim balkanskim narodima i Balkan treba da bude prostor mira i stabilnosti na mapi Evrope i svijeta”, rekao je turski premijer i dodao kako je Turska uvijek bila uz Kosovo i da će tako biti i u budućnosti.

Kosovski premijer Hashim Thaci je, pozdravivši prisutne, istakao da je otvaranje novoizgrađenog terminala u glavnom gradu veliki dan za Kosovo, dodavši kako je jako ponosan što je albanski premijer Edi Rama bio prvi koji je sletio na novi aerodrom.

Gostima su se obratili i predstavnik konzorcija “Limak Aeroport de Lyon” Nihat Ozdemir koji je rekao da će u novi aerodrom u narednih 15 godina biti uloženo 300 miliona eura. Napomenuo je da će prištinski novi aerodrom doprinijeti integraciji Kosova u svijet.

Ambasadorica Francuske na Kosovu Marye Daviez podsjetila na činjenicu da se radi o prvom privatno-javnom ugovoru i da je trenutno kapacitet aerodroma 1,7 miliona putnika godišnje, a da će se raditi na njegovom povećanju.

„Ovo je korak ka liberalizaciji viza za kosovske građane“, poručila je ambasadorica.
Dodala je da će s ovim aerodromom biti olakšana borba protiv organizovanog kriminala, što je jedan od bitnih uslova za liberalizaciju viznog režima. (SB)

Comments are closed.