Mustafa Cerić osniva stranku i kandidra se za bošnjačkog člana Predsjedništva

131229024Uskoro će se na bošnjačkoj političkoj sceni pojaviti nova politička stranka. Prema saznanjima do kojih je došao Saff, novu političku stranku osniva Svjetski bošnjački kongres, odnosno dr. Mustafa Cerić i muftija Muamer Zukorlić.

U toku su završne pripreme za osnivanje stranke. Još uvijek se ne zna ime stranke. Međutim, zna se da će dr. Mustafa Cerić biti kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na predstojećim općim izborima u oktobru ove godine.

Teško je u ovom trenutku predvidjeti kako će bošnjačko biračko tijelo reagirati na političku stranku muftije Muamera ef. Zukorlića i Mustafe Cerića. Kao što se zna, muftija Muamer ef. Zukorlić ima dosta političkog iskustva, on već ima jednu stranku u Srbiji i ima veliku podršku Bošnjaka u Sandžaku, odnosno u Srbiji, a kakav politički uticaj i podršku će imati u Bosni i Hercegovini to će se tek vidjeti.

Dr. Mustafa Cerić je u proteklom periodu, kao lider Islamske zajednice u BiH, odigrao veoma važnu ulogu za IZ i za Bošnjake u cijelini, na mnoge izazove odgovorio je na pravi način. Doduše, Mustafa Cerić je svojim autoritetom tada pomogao Fahrudinu Radončiću da se ugura na političku scenu.

Cerić danas priznaje da je pogriješio, tj. da ga je Fahrudin Radončić prevario. Zato će biti zanimljivo vidjeti kako će Bošnjaci reagirati na političku karijeru dr. Mustafe Cerića, naročito kako će reagirati kada Mustafa Cerić i Fahrudin Radončić stanu jedan naspram drugog u izbornoj utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Bit će zanimljivo i kako će Fahrudin Radončić reagirati na novu konkurenciju. Do sada je Radončić opasnost vidio samo u Bakiru Izetbegoviću, vidjećemo kako će se nositi sa dr. Mustafom Cerićem. U svakom slučaju, ovo će biti zanimljiva izborna godina. E.B. (saff.ba)

Comments are closed.