Muftija polaže kamen temeljac za Bošnjački kulturni centar u Srebrenici

Srebrenica81-296x148U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici sinoć je održana svečanost polaganja kamena temeljca za Bošnjački kulturni centar u Srebrenici.

Na ovom skupu bili su prisutni predsjednik Svjetskog Bošnjačkog kongresa prof.dr. Mustafa ef. Cerić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković i veliki broj građana Srebrenice.

– Ova ideja je potekla iz uvjerenja da Srebrenicu treba proglasiti prijestonicom ljudske savjesti. Srebrenicu treba pretvoriti u centar oko čega će se okupiti sva čista savjest savremene ljudske civilizacije. Pozivam sve one koje tvrde da su prijatelji Bosne i Bošnjaka da oni sa svoje strane učine sličan gest i otvorene neku instituciju, osnuju neki privredni ili kulturni subjekt, jer će time ubrizgati dodatnu energiju u život Srebrenice. Treba podrška životu u Srebrenici na svakome polju – izjavio je za Agenciju FENA ef. Zukorlić

Tokom rata Srebrenica je izgubila veliku infrastrukturu. Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković je pozdravio ovu incijativu, te pozvao sve one koji imaju ovakve i slične incijative da izgrade do ovoga centra i jedan srpski i da svaki na svoj način širi poruke kulture.

– Pozdravljam ovu incijativu, prevenstevno naroda iz Sandžaka na čelu s ef. Zukorlićem, koji su pokrenuli ovu ideju i krenuli u realizaciju. Bosanski kulturni centar će biti mjesto gdje će se Bošnajci i svi oni koji su naši prijatelji okupljati na neki način – izjavio je za Fenu Duraković.

Izgradnja Bošnjačkog kulturnog centra u Srebrenici koštat će 350.000 KM, a finansirat će ga Mešihat IZ iz Srbije. Radovi su planirani poslije Bajrama, a završetak ovog centra je planiran sljedeće godine.

Nakon polaganja kamena temeljca, za građane Srebrenice organiziran je iftar. Avaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *