Muftija Zukorlić: “Obavještavam javnost da neću biti kandidat na izboru za predsjednika Mešihata”

konferencija-19.12.2013.-300x22019.12.2013.Novi Pazar – U Maloj sali Mešihata, danas, 19.12.2013. godine održana je konferencija za medije, na kojoj je govorio Glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić. Izjavu prenosimo u cjelosti:

– Obavještavam javnost da neću biti kandidat na predstojećem izboru za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Ovim činom oslobađam se najteže i najčasnije funkcije koju sam do sada obavljao. Sa pozicije muftije sandžačkog nastaviću borbu za punu slobodu i prava pripadnika Islamske zajednice i drugih ljudi.

Želim se značajnije posvetiti bošnjačkom nacionalnom pokretu, a posebno Svjetskom bošnjačkom kongresu i Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti.

Uvjeren sam da je Islamska zajednica postigla takvu zrelost da njena stabilnost i budućnost ne ovise o tome ko je na čelu Mešihata.

Islamska zajednica u Srbiji ima nekoliko kvalitetnih ljudi koji je uspješno mogu predvoditi. Onaj ko bude izabran za predsjednika Mešihata imaće moju punu podršku na putu očuvanja slobode, autonomnosti i jedinstva Islamske zajednice.

Ovoj odluci prethodile su konsultacije sa saradnicima, prijateljima i porodicom.

Predsjednik Mešihata
Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić

(Mesihat.org)

Comments are closed.