Muftija Zukorlić i Nebojša Medojević: Sandžak treba biti prekogranična regija

DSC_0145-1Novi Pazar, Južni Sandžak – Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić primio je predsjednika Pokreta za promjene, jednog od lidera Demokratskog fronta i narodnog poslanika u Crnoj Gori, Nebojšu Medojevića, u utorak 08.10.2013. god.

Tom prilikom sagovornici su razmijenili mišljenja o općem stanju u regionu i saglasili se da su sprega kriminala, politike i obavještajnih službi najveća opasnost za stabilnost i predstavljaju prepreku razvoju i ostvarivanju pojedinačnih i kolektivnih prava.

Takođe je postignuta saglasnost oko ocjene da su prava Bošnjaka u Crnoj Gori ugrožena te da političari na vlasti, kako crnogorski tako i bošnjački, ne doprinose unapređenju prava Bošnjaka.

Sagovornici su se saglasili da je uspostava prekogranične regije Sandžak od interesa za opću stabilnost i sigurnost te da će u tom cilju uspostaviti raznovrsne modalitete saradnje.

Stepen autonomnosti prekogranične regije Sandžak biće utvrđen dijalogom i ravnomjerno će tretirati prava svih građana Sandžaka ma kojoj naciji ili vjeri pripadali.

Sagovornici su konstatovali da uspostava prekogranične regije Sandžak neće biti na štetu suvereniteta Crne Gore i Srbije.
Informativna služba (sandzakpress)

Comments are closed.