Muftija u Priboju: ‘Zločin u Sjeverinu je plod neistine, mržnje i nametnute krivnje’

sjeverin, 22.10.2013 61Priboj – U Mioči, nedaleko od Priboja, odavanjem pošte, danas je obilježena 21 godina od otmice i ubistva 17 Bošnjaka iz Sjeverina. Na mjestu gdje su pripadnici srpske paravojne formacije ‘Osvetnici’, kojom je komandovao Milan Lukić, zaustavili autobus tokom prelaska preko teritorije Republike Srpske i nakon legitimisanja izveli 16 muškaraca i jednu ženu, danas je proučena dova i položeno cvijeće.

Obilježavanje godišnjice otmice je nastavljeno komemoracijom u Domu kulture u Priboju. Skupu su prisustvovali članovi porodica žrtava, građani Priboja, visoki predstavnici IZ-e u Srbiji na čelu sa glavnim muftijom Muamer-ef. Zukorlićem, kao i predstavnici političkog, kulturnog i javnog života Sandžaka. U svom obraćanju svi prisutni su podsjetili na ovaj zločin, kao i na to da nakon 21 godinu nisu pronađena tijela stradalih i da pravda prema članovima njihovih porodica nije zadovoljena. Glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić je u svom obraćanju istakao, da je istina vrijednost sa kojom jedino vrijedi živjeti.

„To je jedini stvarni izvor sreće, a neistina nesreće. Zločin nad otetim u Sjeverinu, kao i svi drugi zločini su plod neistine i mržnje. Neistine o nama Bošnjacima da smo krivi za sve krivnje ovog svijeta od Turske do vehabijsko-terorističke. Takve neistine predstavljaju oružje onih koji su lišeni istine“, istakao je Muftija.

On je naveo da je nasilje sredstvo onih koji su lišeni istine i da ignorisanje zločina zapravo potvrđuje koliko je još neistina dominantna, kao i to da se ovakvi zločini uvijek čine u ime nekoga. Muftija je posebno podvukao da ono kako se Lokalna samouprava u Priboju ophodi i prema ovom pitanju i prema Bošnjacima prošle godine, pokazalo se da je moguće, da to ne ugrožava srpski nacionalni interes i da taj odnos i prema istini i prema Bošnjacima naprotiv ne ugrožava pojedinačni srpski nacionalni interes.

Predsjednik Opštine Priboj Lazar Rvović je u svom obraćanju naglasio da su se sve stranke u Priboju usaglasile, da spomen obilježje u Mioči mora biti što prije postavljeno. Glavni imam i predsjednik Sabora IZ-e u Srbiji Enes-ef. Svraka najavio je da bi spomen obilježje otetim i ubijenim Bošnjacima iz Sjeverina trebalo da bude postavljeno sljedeće godine.

Oteti i likvidirani Bošnjački civili su 22. oktobra 1992. godine iz Sjeverina krenuli svakodnevnim poslom u Priboj, autobusom preko teritorije BiH gdje su ih u Mioči zaustavili i nakon legitimisanja izveli iz autobusa paravojne formacije „Osvetnici“ pod komandom Lukića. Kamionom su ih odveli u Višegrad u motel „Vilina vlas“ gdje su ih brutalno, fizički i psihički zlostavljali a potom ih odveli na obalu Drine, gdje su ih strijeljali. (mesihat.org)
Meka Dečković

sjeverin, 22.10.2013 42

sjeverin, 22.10.2013 31

sjeverin, 22.10.2013 51

sjeverin, 22.10.2013 48

sjeverin, 22.10.2013 61

sjeverin, 22.10.2013 53

I ove godine ‘sandžačkih ministara’ nema na godišnjici zločina u Sjeverinu

Uglanin-i-Ljajic-300x217

Priboj – U Mioči, nedaleko od Priboja, odavanjem pošte, jučer je obilježena 21 godina od otmice i ubistva 17 Bošnjaka iz Sjeverina.

Na mjestu gdje su pripadnici srpske paravojne formacije ‘Osvetnici’, kojom je komandovao Milan Lukić, zaustavili autobus tokom prelaska preko teritorije Republike Srpske i nakon legitimisanja izveli 16 muškaraca i jednu ženu, danas je proučena dova i položeno cvijeće.

21. godišnjica je protekla, a da niko od sandžačkih ministara i predvodnika bošnjačkih političkih partija nije došao na godišnjicu.

Jedini bošnjački vođa koji svake godine odlazi na obilježavanje Sjeverina i koji neprestano govori o genocidima koji su činjeni nad Bošnjacima je muftija Muamer ef. Zukorlić, kojeg vlast u Beogradu i sandžački političari žele smijeniti, da u budućnosti ne bude svjedoka o zlu kojeg čine bošnjačkom narodu.

Comments are closed.