Muftija Sandžački – Jedna Islamska zajednica za sve Bošnjake i cijeli Sandžak (Video)

mesihat-3Južni Sandžak – Sandžački muftija Muamer Zukorlić tvrdi da je ustrojstvo Islamske zajednice Crne Gore neregulisano, i da će ga riješti budući Ustav Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, kojim će se ponuditi definicija da Sarajevo bude duhovni centar i crnogorskim muslimanima.

“Godine 1993, Sandžački mešihat su formirali odbori Islamske zajednice na cijelom prostoru Sandžaka, znači pored Novoga Pazara, Tutina, Sjenice, Priboja i Prijepolja, takve odluke Islamskih zajednica Rožaja, Bijelog Polja, Petnjice, Berana”, rekao je on za TV Vijesti.

Takođe, Zukorlić, suprotno zvaničnom stavu Islamske zajednice Crne Gore, sebe smatra vjerskim čelnikom Muslimana cijelog Sandžaka, pa i sjeverne Crne Gore.

“Dakle, ja sam muftija sandžački, a Sandžak je istorijsko-kulturološka kategorija i on se ne može makazama ni bilo kakvim granicama prekrajati. Čak smo tada bili uvjeravani od strane političkog i državnog vrha Crne Gore da osamostaljenje ne može i ne smije uticati na bilo kakve relacije na duhovnom, međuporodičnom, kulturološkom polju”, dodao je Zukorlić.

On je istakao da Islamska zajednica u Crnoj Gori pokušava da ustroji svoj sistem na nivou same Crne Gore.

“Najblaže rečeno, južni Sandžak ili sjevernu Crnu Goru, kako ga ko zvao, možemo za sada smatrati neriješenim unutrašnjim pitanjem unutar Islamske zajednice, te je jedna od intencija novog Ustava Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu, jeste da se to, dogovorno ili na neki drugi način, pokuša riješiti”, dodao je on.

Zukorlić je takođe kazao da je istim dokumentom predviđeno da nekadašnje Islamske zajednice zemalja regiona budu dio buduće organizacije.

“Predviđeno je i biće ponuđeno Islamskoj zajednici u Crnoj Gori da bude sastavni jedinstvene Islamske zajednice sa sjedištemu Sarajevu”, zaključio je Zukorlić. (sandzak europe)

Comments are closed.