Muftija primio savjetnika predsjednika Evropske unije

eu savjetnik predsjednika van de3r vordeGlavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić primio je 04.10.2013. god. savjetnika predsjednika Evropske unije za nauku i visoko obrazovanje, akademika Marcela van der Vordea.


Tom prilikom, razmjenjujući stavove o razvoju visokog obrazovanja u Evropi, Muftija je ukazao na važnost ove posjete, a posebno posjete Internacionalnom univerzitetu obzirom da je gost iz Brisela jedan od autora Bolonjske deklaracije.

Akademik Vorde je izrazio oduševljenje zbog svega što je vidio na Internacionalnom univerzitetu i posebno pohvalio internacionalnu orijentaciju ovog univerziteta, podvlačeći da je znanje univerzalno i da se ne smije ograničavati.

Muftija je upoznao gosta sa problemima koji se tendenciozno nameću Univerzitetu, izražavajući nadu da će ti problemi uskoro biti riješeni.

Sagovornici su takođe ukazali na značaj kvalitetnog obrazovanja u multietničkoj sredini kakva je Sandžak.

Prilikom ovog susreta bilo je riječi i o pokrenutoj inicijativi za uspostavu evropskog muftije, što je ocijenjeno važnim korakom u pogledu rješavanja otvorenih pitanja muslimana u Evropi.

mesihat.org – Informativna služba

Comments are closed.