Muftija Muamer ef. Zukorlić otvorio El-Džinan džamiju u Rasadniku

profi3Novi Pazar – Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić imao je tu čast da otovri velelepnu novoizgrađenu džamiju El- Džinan u novopazarskom naselju Rasadnik.

Muftija Zukorlić je na samom početku obraćanja uputio zahvalnost Uzvišenom Allahu đž.š. koji je omugućio da se sastanemo ovim povodom i da u ovom mubarek džumanskom danu dočekamo Ramazan klanjajući džuma namaz u novoj džamiji. ”Allah nas je darovao sa tri blagodati u jednom danu, pa kako da Mu ne budemo zahvalni?”

On je istakao da je El-Džinan džamija najljepša novopazarska džamija, da predstavlja svjetlo nad svjetlom. Prije nekoliko godina ovaj prostor bio je takorijeći ni za šta, sav zarastao u trnju i korovu a danas se tu nalazi prijepa džamija kao i zgrada za budući Islamski centar.

Vakif ove džamije je hadži Besim Bećirović koji je sam finansirao njenu izgradnju bez ijednog uvjeta. Muftija Zukolić je istakao da on i njegova porodica danas imaju pravo na najvjeću radost, jer je ovim postupkom on sebi i svojoj porodici obezbijedio kuću u Džennetu. Hadži Besim Bećirović imao je veliko iskušenje od Allaha, njegov sin Dženan preselio je sa 14 godina i on je ovu džamiju zanijetio njegovoj duši.

Nema bolje veze između ovog i budućeg svijeta od dobrog djela. Pa činite dobra djela shodono svojim mogućnostima.

El-Džinan džamija prima preko 500 klanjača i građena je od najkvalitetnijih materijala koji su estetski najljepši i funkcionalno najbolji. Ova džamija predstavlja standard kako treba graditi džamije u budućnosti. ” Brigom o džamijama, o njihovom izgledu mi pokazujemo da nam je stalo da toga šta se u njima dješava. Svako od nas treba da teži da džamija u njegovoj mahali bude ljepša i kvalitetnija od njegove kuće. Jer je kuća na dunjaluku prolazna a džamija je vječna, od nje ćemo imati koristi na budućem svijetu.” poručio je Zukorlić.

“Ova djelo nam je lekcija jer smo vidjeli da jedan čovjek može napraviti ovakvu džamiju. Reci sebi ako može on mogu i ja, i ja želim da svojoj porodici obezbijedim kuću u Džennetu tako što ću izgraditi vakuf. Ne mora ovako veliki, već koliko ko može. Dužni smo koliko smo kadri učiniti, ko grumen, ko kamen, ko zid, ko pendžer, ko member, ko minaru. Jer nam Allah poručuje da se takmičimo i natječemo u dobru.”

U Bosni i Hercegovini kao i Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji džamije grade razne organizacije, strane vlade, kraljevi i to je lijepo ali isto tako ti koji podižu džamije traže nešto za uzvarat, žele imati uticaj i kontrolisati stvari. Ali u Sandžaku džamije grade sandžački sinovi i na to moramo biti ponosni, to Islamskoj zajednici daje pravo na slobodu, istinu, samostalnost, pravdu.

Muftija sandžački Zukolić podsjetio je prisutne na napade režimskih medija koji su snimali i fotografisali ovu zgradu tvrdeći da Muftija gradi svoju privatnu poslovno-stambenu zgradu. Ali kako Allah u Kur’anu kaže “”Došla je istina, a nestalo je laži; laž, zaista, nestaje!” Oni koji su lagali, neka učine teubu Alahu, iskreno se pokaju i uđu u safove istine.

Uz učenje tekbira uručena je zahvalnica vakifu hadži Besimu Bećiroviću koji je zajedno sa muftijom sandžačkim Muamerom Zukorlićem presekao traku i zvanično otvorio El-Džinan džamiju.

Hutbu je održao i džuma namaz predvodio muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

El-Džinan u prijevodu naš jezik znači Dženestska džamija. (sandzakpress)

DSC_0114 DSC_0106 DSC_0101  DSC_0057 DSC_0096 DSC_0097 DSC_0036 DSC_0009 d233f108e104f452a6b94063f22453c3b57415446e522a589d4e6317b50522f3

Comments are closed.