Miting BDZ u Tutinu: „Došla je istina, nestala je laž!“ – VIDEO

REC_83017. marta 2014. godine, u Tutinu je održan predizborni miting BDZ Sandžaka. Na skupu su govorili kandidati za narodne poslanike i predstavnici Opštinskih odbora BDZ-a i LDP-a u Tutinu, kao i predstavnici resora za dijasporu BDZ Sandžaka.

Voditeljica Melida Aljović, na početku skupa, recitirala je pjesmu „Vakat je“.

Na početku, u ime domaćina, skupu su se obratili Smail Alić – predsjednik OO BDZ u Tutinu i Edin Sadoković – menadžer LDP-a u Tutinu. Oni su govorili o lokalnim problemima stanovnika ovoga grada, poput vodosnabdijevanja, putne infrastrukture, nezaposlenosti, odlaska omladine u inostranstvo, te velikog stepena korupcije gdje ne postoje obrazrovni i stručni kriteriji za zapošljavanje, već samo stranački i rodbinski.

„Moram da naglasim da Tutin 2014. godine nema pitku vodu. To je osnovni problem ovog grada. Sjetite se da je isti problem imalo i Užice. Cijela Vlada je skočila i riješila taj problem. Ovdje se 20 godina prave gluhi i slijepi da ne čuju koji su to naši problemi.“ – poručeno je sa skupa.

U ime predstavnika Bošnjaka iz dijaspore obratili su se Ferhan Sejdović, porijeklom iz Sjenice, uspješni biznismen u Njemačkoj, i Ljutvija Balkan, porijeklom Tutinac, uspješni biznismen u Turskoj, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. Oni su govorili o projektima koje planiraju realizirati u Sandžaku, a neki od njih su već u toku, poput Islamskog centra u Delimeđu koji će u svom sadržaju pored džamije imati i hotel, sportsku halu i bolnicu sa porodilištem.

„Imamo u planu ove i narednih godina da vodimo po 400 studenata na tromjesečni rad u Njemačkoj. Tako ćemo za 5 godina odvesti 2000 studenata. Ti studenti za tri mjeseca trebaju zaraditi od 3500 do 4000 eura. To znači školovat ćemo 2000 studenata i u Sandžak donijeti novih 7 do 8 miliona eura. To nije malo.“

Također, Sejdović i Balkan su poručili da će oni investirati još više u Sandžak, a da je jedini problem i prepreka za još veće investicije korumpirana vlast koja reketira biznismene.

Potom su se obratili kandidati za narodne poslanike iz Tutina Atifa Šaljić i Zaim Redžepović, kao i Sead Šaćirović, Amela Lukač-Zoranić, Sead Šaćirović, Kenan Hajdarević i predsjednik BDZ Sandžaka dr. Jahja Fehratović.

„Mi znamo tajnu uspjeha Sanžaka. Taja uspjeha i napretka Sanžaka jeste jedinstvo bošnjačkoga naroda. Oni su ga razjedinili, a mi ćemo ga ujediniti. I krajnje je vrijeme za to.“ – kazala je Šaljićeva.

„Znam koliko je teško. Znam da su vas sretali ovih dana i govorili vam da ne treba da budete na ovoj strani. Znam za sve prijetnje koje ste dobili. Znam da su Vam govorili da Vam neće zaposliti djecu, ako budete glasali za nas. Sve su to i meni do nedavno govorili. Ali vjerujte mi, kad mi pričamo o poslu i investicijama, mi ne pričamo o Arapima i Turcima, mi govorimo o ljudima koji su među nama, koji su porijekom iz Sandžaka imenom i prezimenom.“ – kazao je Redžepović.

„Borit ćemo se za prava žene muslimanke. Žene sa hidžabom koja je toliko puta ismijavana. Kojoj je bilo onemogućeno da radi u javnom sektoru. Borit ćemo se da bude ravnorpavno tretirana, jer njeno je pravo da bude odjevena u skladu sa duhovnim tradicijama.“ – kazala je genrelani sekretar Amela Lukač-Zoranić.

„BDZ na čelu sa predsjednikom Fehratovićem je karavan spasa. Naša su vrata svakom otvorena. Mi smo braća. Mi smo braća! BDZ – Bošnjaci dovijeka zajedno! Od tih Bošnjaka ne trebaju nam samo dvojica-trojica koji su razjedinili ovaj narod, svi ostali su dobrodošli, halal im bilo od nas. Mi smo smo braća i mi ne možemo da se svetimo jedni drugima. Mi ne želimo da ih satjeramo u mišije rupe, kako su oni nama govorili. Bujrum neka dođu, da spasu svoje duše. Jer smo mi braća. Tako rade pravi Bošnjaci! Tako rade pravi muslimani!“ – poručio je Šaćirović.

„Ova koalicija nastala je na čvrstim osnovama i zajedničkim ciljevima. Ti ciljevi ogledaju se u rješavanju konkretnih problema Sandžaka. Tražimo i borit ćemo se za jedinstvenu Islamsku zajednicu. Tražimo i borit ćemo se da se vrati vakufska imovina. Tražimo i borit ćemo se da u Sandžaku budu univerziteti definisani na način kako su definisani svugdje u Evropi. Tražimo i borit ćemo se protiv bijede i siromaštva. Tražimo i borit ćemo se za ravnopravnost i Bošnjaka i Sandžaka. To su jasni ciljevi oko kojih smo se ujedinili.“ – kazao je Hajdarević.

„Vakat je da Tutin nakon 20 godina dobije svog pravog narodnog poslanika a to je Zaim Redžepović. Vi znate ko je Zaim Redžepović. A i mi ga dobro znamo. Znamo šta je sve učinio za nas i za vas i za sve Bošnjake zajedno. Njega su nakon izbora prije dvije godine istjerali sa posla. To je čovjek kojeg su pokušavali da slome. Ali im je on svakog puta rekao da je istina i pravda preča od svega.“ – kazao je predsjednik Fehratović, i dodao da je sada na Tutincima da se oduže Zaimu. (bdzsandzaka.org)

REC_8301 REC_8304 REC_8319 REC_8328 REC_8354 REC_8356

Comments are closed.