Miroslav Lazanski „zapalio“ Srbiju analizom stanja u vojsci! – VIDEO

lazanskiJoš se nisu stišale strasti od teksta vojnog analitičara Miroslava Lazanskog u kome je optužio političare da su „uništavajući vojsku doprineli velikim posledicama katastrofe zbog poplava“, a on je ponovo zapalio Srbiju gostujući na TV RTS.

Naime, gostujući u specijalnoj emisiji RTS Lazanski je ponovio svoje optužbe tvrdeći da bi šteta od poplava bila mnogo manja da „demokratski ministri“ nisu reformisali vojsku u skladu sa savetima NATO generala.

– Vojska je poslije 2000. godine potpuno transformisana u duhu tri misije: misiju čuvanja teritorije, misiju pomoć narodu u elementarnim nepogodama i misiju mirovnih misija širom sve. Bojim  se da je ova treća misija došla u prvi plan i da je zadatak pomoći narodu u elementarnim nepogodama stavljen u drugi plan. U zadnjih 20 godina u vojsku se jako malo ulagalo – rekao je Lazanski u prisustvu pukovnika Vojske Srbije Dragana Kotlarića.

– Skandalozan je ovaj snimak, helikopter na užetu vuče spasioca i onoga koji se spašava. Mi u ovom času nemamo ni jedan helikopter koji vuče spasioca i onoga ko se spašava u sam helikopter. Prisiljeni smo da se ovaj ljulja na kraju užeta. Ne daj Bože da je jači vetar šta bi se dogodilo? On treba da se uz pomoć sajle i vitla uvuče u helikopter.

Nama trenutno leti pet velikih helikoptera i četiri do pet manjih, što je na granici ekspl0atacije i maksimum naprezanja helikopterskih jedinica. Poleti nam lete pet i deset sati dnevno što je užasno puno. Šesti helikopter pokušavamo da osposobimo… To znači da je nivo zastupljenosti transportnih i spasilačkih helikoptera u našoj vojsci jako mali.

Hrvatska ima 14 transportnih helikoptera, a mi imamo šest od kojih trenutno leti pet, pojasnio je Lazanski.

Voditelj RTS pokušao je da stanje u vojsci opravda ekonomskom situacijom u zemlji, ali mu je Lazanski odgovorio da ono što nije uloženo u vojsku sad će biti plaćeno velikom materijalnom štetom.

– Pošto nije ulagano sistematski u vojsku zadnjih 20 godina, reforme vojske su glamurozno slavljene kao vrhunske, a nama su savetnici bili britanski i holandski generali i oni su nam ovako postrojili vojsku, i ovo je samo rezultat toga. Mi imamo ukupno četiri bataljona inžinjerije raspoređenih u četiri brigade i dva pontonjerska bataljona koji su pridodati rečnoj flotili. Šta mogu dva pontonjerska bataljona? – rekao je Lazanski.

On je podsetio da je vojska imala teške inžinjerijske pukove, inžinjerijske brigade, ali da je u reformi sve uništeno.

– U državi koja ima ovakve vodotokove, gdje civilna vlast se nije više od 20 godina brinula da uradi vodotokove da ne dođe do ovakve katastrofe, vi vojsku postrojite tako da inžinjeriju potpuno minimizirate.  Da li vi znate da mi uopšte više nemamo školski centar inžinjerije? Nemamo ni upravu inžinjerije. Imamo Ministarstvo po standardu NATO G1, G2, pa sad nek izvole da pune džakove sa peskom i neka spašavaju narod – objasnio je Lazanski.

Lazanski je ipak rekao da je vojska koliko toliko održala red i da je civilni sistem potpuno zakazao.

– Civilni sistem odbrane je pukao u jednoj noći, prvo je smenjen komandant kriznog štaba u Šapcu pa je postavljen drugi koji je isto oteran, pa je onda morao načelnik generalštaba, doveden kao da je bitka za Staljingrad – rekao je on.

On je postavio pitanje „da li je ovo bilo nepredvidivo“.

– U normalnim državama imate stratešku hidro-meterološku službu koja daje prognoze… Postoje sateliti, postoje kompjuteri, da li se taj oblak na vreme mogao dijagnosticirati, da li se mogla snaga njegova dijagnosticirati? Pa mogla je! – tvrdi on.

Lazanski je zatim nastavio da govori o stanju Vojske Srbije.

– Ovde vojska nije imala ni osnovna materijalna sredstva. Znate li na vojnim otpadima koje su količine aluminijumskih čamaca? Pa nemoguće je da je glavna vijest da su dve amfibije stigle u Šabac? Pa gdje su te silne amfibije koje je vojska imala? Srbija je nasledila najveći dio vojske bivše Jugoslavije. U tim inžinjeriskim bataljonima je bilo od 8 do 10 amfibija…

Lazanski je rekao da u Smederevu na poligonu železare i sad silna vojna tehnika čeka na sečenje i preradu, a da su tamo i kamioni koji su prešli samo 400 kilometara.

– Mi smo imali ozbiljnu rečnu flotu. Za vreme demokratskih ministara odbrane 2 moderna minolovca su prodata vlasnicima kafića u Brčkom. I rečna flotila je svedena na najnužniji deo – podsetio je on.

– Kad je morala specijalna brigada da dođe da postavlja vreće sa peskom to je onda kraj – rekao je Lazanski.

Pogledajte celu emisiju RTS (Lazanski govori od 9:20)

Comments are closed.