Milošević: Sandžak da bude most spajanja, a ne zid razdvajanja Crne Gore i Srbije

tarzan-milosevic-profileSandžak svakako treba da bude most spajanja, a ne zid razdvajanja dvije države i na tome treba raditi prije svega vodeći računa o interesima građana, kazao je u intervjuu CdM-u politički direktor Demokratske partije socijalista DPS Tarzan Milošević.

On je između ostalog naglasio da DPS uvijek nudi održiva rješenja, kao i da je ta partija uvijek spremna da osvoji apsolutnu vlast. Milošević smatra da nove partije  u Crnoj Gori ne bi trebalo da smetaju bilo kome,  a ocijenio je i da je politička konkurencija uvijek dobrodošla.

CdM: Bliže se lokalni izbori u tri crnogorske opštine. Čime će DPS privući nove birače?

Milošević: Demokratska partija socijalista uvijek nudi održiva rješenja u svojim izbornim programima, bilo da je riječ o lokalnim, parlamentarnim ili predsjedničkim izborima. Sa puno pažnje slušamo šta nam birači poručuju, ne samo u toku kampanje, već i tokom sve četiri godine između izbora, te na osnovu impulsa koje nam građani šalju kreiramo izbornu ponudu. Naravno, to nije populistička priča, već realno sagledavanje želja i mogućnosti. S obzirom na to da će izbori biti održani na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici, programi DPS-a biće zasnovani na specifičnostima svake od ovih opština i usaglašeni sa onim što su strateški razvojni pravci politike na državnom nivou. Sigurni smo da će, kao i do sada, birači svoje povjerenje dominantno ukazati izbornim programima DPS-a.

CdM: Očekujete li da će DPS u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju osvojiti apsolutnu vlast?

Milošević: DPS je uvijek spreman da osvoji apsolutnu vlast. Međutim, osim što smo najsnažnija politička struktura u Crnoj Gori, mi smo i partija sa najvećim koalicionim kapacitetom i uvijek insistiramo na tome, bez obzira na to da li smo u mogućnosti da sami formiramo vlast. Naš cilj je da što više proširimo front sa svima sa kojima dijelimo programska načela razvoja Crne Gore.

CdM: Da li će biti ispoštovan Sporazum koji je 2006. godine potpisan o Sandžaku kao prekograničnoj regiji?

Milošević: Kada govorimo o ovoj temi, treba voditi računa da o prekograničnoj regiji Sandžak ne odlučuje sama Crna Gora, već Sandžak pokriva i dio Srbije. Ono što stoji u sporazumu potpisanom sa Bošnjačkom strankom, našim dugogodišnjim koalicionim partnerom, biće ispoštovano u skladu sa međunarodnim konvencijama, domaćim zakonodavstvom, dogovorima sa susjednom državom i kako je u sporazumu posebno naglašeno, bez narušavanja postojećih granica. Sandžak svakako treba da bude most spajanja, a ne zid razdvajanja dvije države i na tome treba raditi prije svega vodeći računa o interesima građana.

CdM: U javnosti se spekuliše i da DPS pomaže osnivanje novih političkih partija. Ima li istine u tome?

Milošević: Naravno da to nije istina. Kad god je osnivana nova partija ili neki novi partijski savez u Crnoj Gori, to se prije ili kasnije vezivalo za nekakav uticaj DPS-a. Prema Ustavu i zakonima, svi punoljetni građani Crne Gore slobodni su da biraju i budu birani, kao i da se okupljaju u političke organizacije, a partijski pluralizam je osnov svake demokratije. Dakle, svi oni koji su spremni da ispune zakonske uslove i osnuju partiju, a potom i da ostvare određeni rezultat, ravnopravni su učesnici političke borbe.

CdM: Kako komentarišete osnivanje novih političkih partija u Crnoj Gori?

Milošević: Nove partije ne bi trebalo da smetaju bilo kome, naprotiv. Politička konkurencija je uvijek dobrodošla i može nas samo podstaći da budemo još bolji u sprovođenju zacrtanih ciljeva i kreiranju novih ideja. Uvijek priželjkujemo konstruktivnu i jaku opoziciju kojoj će beskompromisno interes države i građana biti na prvom mjestu, a tek potom kritikovanje (nikako kritizerstvo) vlasti.

CdM: Da li je predlaganjem tehničkog rebalansa budžeta došlo do normalizacije odnosa u koaliciji DPS-SDP?

Milošević: Odnosi između DPS-a i SDP-a nijesu ni bili narušeni van granica onoga što je karakteristika svih koalicija na svijetu – različiti pogledi na način rješavanja određenih pitanja. To je uobičajena stvar, ali se u Crnoj Gori mnoge uobičajene stvari doživljavaju dramatično. Kao što sam već rekao, DPS kao najmoćnija partija ima najveći koalicioni kapacitet i uvijek smo se trudili da proširimo front naših političkih partnera sa kojima dijelimo viziju razvoja države. Prirodno je i da se u tako širokim partnerskim odnosima nećemo usaglasiti oko baš svakog pitanja, ali smo uvjereni da je svima u vladajućoj koaliciji na prvom mjestu interes građana i države, zbog čega se povremena mimoilaženja lako prevazilaze.

CdM: Hoće li DPS ispuniti ono što Liberalna partija traži pozivajući se na koalicioni sporazum?

Milošević: DPS je partija sa najvećim koalicionim kapacitetom na političkoj sceni Crne Gore i trudimo se da naši manji partneri i sporazumi sa njima budu uvaženi do kraja. Tako je sa Liberalnom partijom, ali i sa svim ostalim partijama koje sa nama dijele odgovornost vlasti.

Comments are closed.