Milošević među nacistima u Memorijalnom muzeju Nirnberškog suđenja

04-zlozba-postavka-ninberg4--_620x0Bivši jugoslovenski predsjednik Slobodan Milošević prikazan je kao monstrum i svrstan uz naciste u postavci Memorijalnog muzeja Nirnberškog suđenja, mada nije osuđen u Haškom tribunalu, pišu Večernje novosti.

Memorijalni muzej Nirnberškog suđenja nedavno je predstavio novu postavku u kojoj su bivši predsjednik SR Jugoslavije i srpsko rukovodstvo prikazani kao jedini krivci za zločine na teritoriji bivše Jugoslavije.

Autori izložbe “Međunarodni sudovi, od Nurnberga do Haga” su pored njegove slike postavili i veliki poster sa parolom “genocid na Kosovu”, iako nije ni bio optužen po ovom pitanju, navodi list.

001-izlozba-postavka-ninberg3--

Na izložbi su napravljene “paralele” između Nirnberškog procesa i Haškog tribunala, navedene pojedinosti o Srebrenici bez korištenja riječi “genocid”, te prikazane, kako stoji, “brutalne akcije srpskih vojnih snaga” u BiH i na Kosovu.

Muzej Nirnberškog suđenja finansirala je njemačka država, a pored Nirberškog procesa, predstavljen je i Međunarodni sud za ratne zločine u Ruandi.

Uz rame sa Miloševićem nalazi se i bivši premijer Ruande Jean Kambanda, koji je osuđen za genocid i zločine protiv čovječnosti. (oslobodjenje)

Comments are closed.