Mešihat osuđuje miješanja Gjormeza u unutarnje stvari IZ-e

sjednica mesihataNa sjednici kojom je predsjedavao glavni muftija Muamer ef. Zukorlić, održanoj 28.08.2013. godine, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije je osudio formiranje Fonda od strane predsjednika Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmeda Gjormeza za finansiranje protivnika Muftije među uposlenicima Islamske zajednice.

U informaciji Mešihata istaknuto je da se iz dotičnog fonda isplaćuje mjesečno po 500 eura svakom ko prihvati djelovanje protiv Glavnog muftije. Ovaj čin Mešihat ocjenjuje kao bezobzirno nepoštivanje autonomnosti Islamske zajednice i miješanje u njene unutarnje poslove. Mešihat traži od državnog rukovodstva Republike Turske, posebno od premijera Redžepa Taipa Erdoana, da poduzme potrebne mjere i zaustavi ovakvo ponašanje Mehmeda Gjormeza kako bi se negativne posljedice ovog neodgovornog čina blagovremeno spriječile.

Na istoj sjednici Mešihat je usvojio Izvještaj o obilnim ramazanskim aktivnostima, konstatujući da su sve ramazanske aktivnosti uspješno realizovane, izražavajući zahvalnost pripadnicima Islamske zajednice na kvalitetu i povjerenju i zbog činjenice da je akcija zekata i sadekatu-l-fitra uspješno realizovana sa uvećanjem od 9,05% u odnosu na prethodnu godinu.

Sredstva zekata i sadekatu-l-fitra jesu važna za ustanove i projekte Islamske zajednice, ali je moralni efekat ove akcije, kojim se potvrđuje da su razbijači jedinstva Islamske zajednice i njenih akcija i ovog Ramazana doživjeli neuspjeh, važniji.

Mešihat je utvrdio prijedlog koji će biti upućen Saboru da se izbori za predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji održe najkasnije do kraja ove godine.

Razmatrajući rad Fakulteta za islamske studije, Mešihat je razriješio dužnosti dosadašnjeg  dekana dr. hfz. Almira Pramenkovića i prodekana dr. Hajrudina Balića. Na mjesto v.d. dekana FIS-a imenovan je dr. Enver Gicić, a na mjesto v.d. prodekana dr. Admir Muratović. Za predsjednika Upravnog odbora FIS-a imenovan je dr. Mevlud Dudić.

Mešihat podržava odluke Upravnog odbora Medrese Gazi Isa-beg u cilju opće i kadrovske reorganizacije ove odgojno-obrazovne ustanove. Na mjesto predsjednika Upravnog odbora Medrese imenovan je Hajro ef. Tutić.

Na istoj sjednici Mešihat je raspisao konkurs za mjesto glavnog imama Medžlisa IZ-e Tutin. mesihat.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *