Mesić: Kriv je Dejtonski sporazum

stjepan_mesicZagreb – Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kaže da sa zabrinutošću prati zbivanja u susednoj BiH poslednjh dana.

On tvrdi da razume razočaranje građana, ali da nasiljem ne mogu ništa da mijenjaju, već da je nužno promeniti, kako kaže, tzv. Dejtonski sporazum o ustrojstvu BiH.

“Razumem motive onih koji su, pritisnuti stanjem u kojem su se našli, izašli na ulice. Razumem njihovo razočaranje tzv. političkom elitom i očaj zbog toga što se izlaz iz situacije ne popravlja, nigde ne nazire. Golim nasiljem, pljačkom, rušenjem i paležom ništa se, ipak, neće postići”, navodi se u saopštenju iz kabineta bivšeg predsjednika Hrvatske.

Za, kako navodi, tzv. Dejtonski sporazum, čije donošenje smo svojevremeno svi pozdravili, jer je prekinuo krvavi rat, kaže da je voljom njegovih kreatora postao ključna prepreka na putu pretvaranja BiH u funkcionalnu državu.

Tvrdi da, iako Dejtonski sporazum sadrži i klauzulu o potrebi njegovog nadograđivanja, to se nikada nije dogodilo.

“Umjesto toga, na Dejton i neprirodnim entitetima koje je on stvorio insistiralo se kao na nedodirljivoj dogmi, a visokom predstavniku međunarodne zajednice koji je, formalno, imao ovlašćenja da premosti sve veću podeljenost unutar BiH, u kojoj su se entiteti, posebno jedan, pretvarali u para-države, uskraćivala sem mogućnost da ta ovlašćenja koristi na dobobit BiH i u dugoročnom interesu svih njenih građana”, naveo je Mesisić u saopštenju dostavljenom medijima.

On je upozorio da su građani BiH tretirani isključivo kao pripadnici konstitutivnog naroda, a entiteti za koje “ne postoji ni historijsko, ni političko utemeljenje kao neprolazna vrijednost”, iako je nefunkcionalnost BiH kao države svakim danom bila sve očitija.

“Smatram da je krajnji trenutak da međunarodna zajednica, a posebno države potpisnice Dejtonskog sporazuma, među kojima je i Hrvatska,
shvate potrebu neodgodivog pristupanja reviziji Dejtona i pretvaranju BiH u građansko društvo ravnopravnih građana s unutrašnjim ustrojstvom bitno različitim od današnjeg”, naglasio je bivši predsednik.

On je ocjenio da su “nemiri poslednjih dana bili žuti karton i da ne treba čekati da ulica ispostavi i crveni karton, jer će tada biti kasno”.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko ocjenio je da bi, ako stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo eventualno razmisliti i o trupama EU. (B92)

Bih_dayton_sh

Comments are closed.