MARŠALOV PLAN ZA BIH

Mustafa_CericAADr. Mustafa Cerić je pred velikim brojem pripadnika sedme sile obznanio svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH

Dr. Mustafa Cerić je pred velikim brojem pripadnika sedme sile obznanio svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. Munjevitom brzinom su svi mediji prenijeli vijest, a odmah nakon toga su se pojavile reakcije onih, poput Mustafe Spahića-Mujkija i Nedžada Latića, koji ga nisu voljeli ni na mjestu Reisu-l-uleme, jer se prema tadašnjem njihovom poimanju bavio politikom, a sada im ne valja da se bavi politikom jer je bio Reisu-l-ulema.

Ovi koje spomenuh i dušebrižnici na društvenim mrežama se najviše “brinu” da će ovo podijeliti biračko tijelo Bošnjaka, pa da će na taj način pobjediti neko treći, kao što je Fahrudin Radončić ili kandidat SDP-a, ali neki na ovo odgovaraju logičnim prijedlogom da se drugi Bošnjaci ne kandiduju, pa neće ni do podjele doći…

100_Muhamed_Mahmutovic_1994Muhamed MAHMUTOVIĆ: Osnovna ustavna nadležnost člana Predsjedništva je da lobira za BiH u svijetu. Ako pogledamo unazad kako su to radili dosadašnji članovi Predsjedništva koje su Bošnjaci birali, računajući i Željka Komšića, onda njegova kandidatura ima još više smisla, jer je za ugled BiH lobirao više od njih i otkad nije Reisu-l-ulema.

“Brinu” se oni i za podjelu u IZ, jer je aktuelni reisu-l-ulema mr. Huseni ef. Kavazović, izrazio želju da se se dr. Cerić ne kandiduje, rekavši da bi time prestao biti vjerski autoritet iako ima u krugovima IZ dosta autoriteta koji sjede u parlamentarnim klupama, kao i dosta političara u strukturama IZ, ali to je već druga tema.

Na ovu izjavu uvaženog reisu-l-uleme Kavazovića, dr. Cerić je sasvim neočekivano i nedvosmisleno odgovorio:
– Podržavam reisa Kavazovića u tome i bolju izjavu nije mogao dati. Istovremeno želim naglasiti da se nakon odlaska u politiku ne mislim baviti vjerskim pitanjima i izdavati fetve. Moj diskurs, moja razmišljanja će biti politička i djelovat ću politički, a ljudi će davati ocjenu o mom djelovanju sa političkog aspekta. Ja zatvaram jedno poglavlje u mom životu, kao poglavar vjerske zajednice i otvaram novo. Inače, ovakve odluke u mom životu su bile uvijek breaking news, a za neke i neobične.

Dosad sam dobio priličan broj upita o tome podržavam li najavljivanu kandidaturu dr. Cerića, a sad nakon što je objavljena, odgovaram svima javno:

– Ja, Muhamed Mahmutović, pri punoj svijesti podržavam dr. Cerića kao kandidata za člana predsjedništva iz više razloga:
– Dr. Cerić nije samo bivši reisu-l-ulema, nego i doktor nauka sa prestižnog Čikaškog univerziteta, te član Kraljevske akademije nauka Jordana i član BANU;
– Na listi od pet stotina najutjecajnijih muslimana svijeta nalazi se na visokom 39. mjestu;
– Tečno govori dva najvažnija i najraširenija svjetska jezika – arapski i engleski;
– Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja za međureligijski dijalog i druge aktivnosti.

Mogao bih nabarajti još dosta dugo reference dr. Cerića prema kojima je daleko ispred svih protukandidata, računajući i predstavnike druga dva naroda.

Osnovna ustavna nadležnost člana Predsjedništva je da lobira za BiH u svijetu. Ako pogledamo unazad kako su to radili dosadašnji članovi Predsjedništva koje su Bošnjaci birali, računajući i Željka Komšića, onda njegova kandidatura ima još više smisla, jer je za ugled BiH lobirao više od njih i otkad nije Reisu-l-ulema.

U tom periodu se sastao sa više predsjednika, kraljeva i uglednih ličnosti nego naši članovi Predsjedništva u cijelom mandatu. Naš lijepi i dragi Željko Komšić se u osam godina mandata nije sastao ni sa jednim predsjednikom (ako ne računamo Izetbegovića i Radmanovića) i jedino što je uradio od (ne)državničkih poteza je izjava o Koštunici i prevoz do bolnice one porodilje. Opet bi mu Bošnjaci vrlo rado dali i treći mandat, ta “on je borac i zlatni ljiljan”…iako imamo boraca i zlatnih ljiljana na rubu egzistencije o kojima se Komšić nije nimalo brinuo, ali i to je druga tema.
Doduše, moram dodati još to da se u drugom mandatu fokusirao na osnivanje stranke sa kojom bi dalje ostao na vlasti, pa nije se imao vremena mnogo mješati u svoj posao.

Radmanović je lobirao za Srbiju i RS, a sastao se nekoliko puta sa Nikolićem i ambasadorom Rusije Harčenkom, koji otovreno radi protiv BiH kao i Nikolić.

Bakir Izetbegović je prilično nevidljiv i njegov učinak po ustavnim nadležnostima je također veoma mali, iako se ne može porediti sa drugom dvojicom.

Pa zar u takvim okolnostima ne bismo trebali biti najsretniji što dr. Cerić hoće da se prihvati tog posla, kako reče uvaženi Stjepan Kljuić, a mogao bi se uhvatiti debele hladovine i uživati u zasluženoj penziji?

Onima koji će jedva dočekati ovaj moj osvrt sa konstatacijom “znali smo da je on Cerićev”, moram reći da sam tek nedavno sa njim popio prvu kahvu u Željeznom Polju. Nisam mu mogao ranije ni prići od onih što su se gurali oko njega, a sad se priklonili drugima, koji su na položajima i mogu im biti od koristi.

Nisam u svom osvrtu, što se tiče dr. Cerića i njegovih protukandidata otkrio ništa novo, argumenti i činjenice koje sam naveo ne mogu se ničim pobiti, ali znam da ću zbog svog stava o kandidaturi biti napadnut sa svih strana.

Velika je čast biti napadnut zbog istine! (bosnjaci.net)

Comments are closed.