Maroko šalje 5 milijardi dolara pomoći Gazi

maroko-salje-5-milijardi-dolara-pomoci-gazi_trt-bosanski-28342Maroko će poslati 5 milijardi dolara humanitarne pomoći Gazi, koja je izložena intezivnim napadima Izraela.

“Kralj Muhammed VI je naredio da se stanovnicima Gaze hitno pošalje 5 milijardi dolara pomoći i obezbijedi mogućnost liječenja ranjenih u napadima u marokanskim bolnicama”, stoji  u pisanom saopštenju iz kraljevskog dvora  Maroka.

U saopštenju je navedeno da je kralj Muhammed VI izdao instrukcije vladi da poduzme sve potrebne korake kako bi se smanjile nevolje Gaze.

Nakon što su tri židovska doseljenika nestala na Zapadnoj obali 12. juna i 18 dana poslije toga pronađena njihova mrtva tijela, židovski doseljenici su 2. jula kidnapovali i usmrtili palestinskog mladića Muhammed Ebu Khdaira spalivši ga živog. Pošto je došlo do eskalacije tenzija, Izrael je u ponedjeljak objavio da je pokrenuo vojnu akciju na Gazu po imenu “Zaštitna ivica”.

U napadima izraelske vojske na različite dijelove Gaze od početka sedmice život je izgubilo 98 osoba, a povrijeđeno njih 594.  (trt bosanski)

Comments are closed.