Manipuliranje rezultatima popisa: Ko želi Bošnjake “očistiti” sa liste popisanih?

fd2ec5b1536b35369f577eaa49d4d762_XLPopis stanovništva Bosne i Hercegovine je bio uspješan i obavljen u skladu sa međunarodnim standardima, te nema nikakvog razloga da se sada pokušavaju relativizirati i prekrajati njegovi rezultati, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Adnan Jašarević, direktor Fodnacije „Popis 2013.“

Jašarević je ovako reagirao na izjave zamjenice direktora Agencije za statistiku BiH Slavke Popović koja je izjavila u medijima da će, iako je u BiH popisano 3.791.622 stanovnika, taj broj biti smanjen jer će doći do „statističkog čišćenja podataka“.

Popović je kazala kako će se broj na taj način smanjiti do 3,5 miliona stanovnika.

slavka11111– Riječ „čišćenje“ koja je upotrijebljena budi veoma negativne konotacije posebno kada je riječ o Bošnjacima – kaže on. Međutim, Jašarević pita o kakvom se to „čišćenju“ radi i ko će to od popisanih biti izbrisan iz evidencije popisa koji je bio ocijenjen izuzetno uspješnim od strane svih međunarodnih organizacija i Evropske komisije.

– Popis stanovništva je donio rezultate i postavlja se pitanje zašto ih neko sad relativizira. Napominjem, da se ovdje govori o nekakvom smanjenu broja stanovnika BiH za oko 300.000, što je nevjerovatno. Na osnovu čega neko može izbrisati toliki broj ljudi koji su uredno popisani. Kontrole tokom popisa su bile rigorozne i nema nikakvog osnova za tolike korekcije – kaže Jašarević.

Direktor Fondacije „Popis 2013“ upozorava da će podaci koje donosi popis biti temelj za uspostavljanje politika BiH u narednoj deceniji, ta da zbog toga mora postojati poseban oprez prilikom njihove obrade i tumačenja.

– Postoje mnogi interesni centri koji bi da manipuliraju podacima. Bojimo se da se iza ovakvih izjava kriju namjere da se broj bh. državljana relatizivira, a posebno se ta opasnost odnosi na broj popisanih Bošnjaka u Republici Srpskoj – zaključuje Jašarević. (akos)

Comments are closed.