Lutfi Bošnjak najpopularniji umjetnik Tunisa porijeklom iz Bosne

lutfi-bosnjak-najpopularniji-umjetnik-tunisa-porijeklom-iz-bosne_trt-bosanski-18955Najpopularniji i jedan od najpriznatijih tuniških umjetnika današnjice Lutfi Bošnjak je porijeklom iz Bosne i Hecegovine.

Njegovi pradjedovi su u sklopu vojske Osmanskog carstva stigli u Tunis i tamo se nastanili, a vezu sa svojim zavičajem su očuvali uzevši prezime Bošnjak.

U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, poznati umjetnik je istakao da zna i nešto od bosanskog jezika, te dodao da u Tunisu živi jedna zajednica Bošnjaka koji su izgradili i džamiju pod nazivom Mostari. Bošnjak je istakao da je ključ njegovog uspjeha u arapskom svijetu vješta kombinacija dobre poezije.

Istakavši da u Tunisu umjetnici uživaju veliki stepen slobode, Bošnjak je kazao da ni on nije imao problema ni sa aktuelnom, niti sa vlašću prije narodne revolucije u Tunisu.

„U svojim pjesmama ne izazivam sukobe ni sa kim. Svakoj svojoj pjesmi se posvetim sa posebnom pažnjom. U pjesmama pjevam o svakodnevnim životnim pitanjima ljudi. Dok pjevam o nedaćama i radostima običnog čovjeka, na slušatelje prenosim i tu energiju i emociju. Vjerujem da je to ključ uspjeha“, rekao je

Bošnjak u svojim pjesmama nerijetko govori i o pitanjima arapskog svijeta, poput palestinskog i drugih.
(Agencija Anadolija)

Comments are closed.