Ljajić: Aćif-efendija je saradnik okupatora, Bošnjaci ne treba da ga veličaju

RasimLjajic28_zps5cad623bNovi Pazar – Gostujući na RTS-u predsjednik SDP-a Srbije Rasim Ljajić ideju o izgradnji memorijalnog centra “Hadžet”, posvjećenog žrtvama komunističkog režima, nazvao besmislenom.
“Prvo, čovjek (Aćif Hadžiahmetović) bio je saradnik okupatora. On je htio da albanizuje Novi Pazar, govorio je lјudima da oni nisu Bošnjaci nego Albanci, u škole je uveo albanski jezik. I sad se pojavlјuju Bošnjaci, koji ga veličaju kao bošnjačkog nacionalnog heroja. To je besmisleno”, kazao je Ljajić.

Po njemu, ideja o gradnji memorijalnog centra je, čak i da ne stoje ovi razlozi, besmislena, jer u Novom Pazaru 50 odsto stanovnika je nezaposleno i ovaj grad ima velike probleme sa vodosnabdjevanjem i neizgrađenom infrastrukturom, “a neko hoće da kopa po prošlosti od prije 70 godina i da gradi neki memorijalni centar”.

Izgradnju memorijalnog centra na Hadžetu najavila je Islamska zajednica prije dvije godine, nakon što je Rasim Ljajić pokušao oteti vakufsku parcelu na Hadžetu uz pomoć žandarmerije.(sandzakpress)

acifefendija

Aćif Hadžiahmetović, (poznat kao i Aćif efendija Hadžiahmetović) (rođen je 1887. u Novom Pazaru, javno streljan 21. januara 1945. u Novom Pazaru), jedan je od najuglednijih sandžačkih političara izmedju dva svjetska rata. Aktivno je učestvovao u odbrani Novog Pazara od četnika u drugom svjetskom ratu. U Kraljevini Jugoslaviji, Aćif-efendija postaje jedan od inicijatora za formiranje bošnjačko-muslimanske stranke Džemijet-el-islam. Ova stranka je okupljala Bošnjake i Albance – muslimane iz Sandžaka, Kosova i Makedonije. Pošto nije htjela da se potčini diktaturi kralja Aleksandra i Nikole Pašića, Džematu je 1924. godine zabranjen rad. Njegova ličnost se na području Sandžaka cijeni zbog angažovanja u zaustavljanju iseljavanja muslimanskog stanovništva iz Sandžaka u Tursku.

 

Comments are closed.