Kurir: Darko Šarić se krio u BiH u hotelu čiji je vlasnik Fahrudin Radončić

darko-saric-foto-printscreen-tanjug-1395652027-467541SIPA je u službenom dokumentu navela da je Šarić boravio u hotelu “Radon Plaza”, čiji je formalni vlasnik, barem u tom momentu, bio aktuelni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić. Ono što je zanimljivo je tvrdnja tadašnjeg direktora SIPA-e da je suvlasnik Radon Plaze bio Naser Keljmendi
darko šarić.

SARAJEVO – Donedavno najtraženiji narko bos Darko Šarić je u aprilu 2010. godine boravio na teritoriji Bosne i Hercegovine. O njegovim kretanjima, kontaktima i saradnicima, SIPA je izvestila Tužilaštvo BiH 29. aprila 2010. godine.

Tadašnji direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Mirko Lujić u svom dopisu piše da SIPA poseduje pouzdane informacije da bi se Šarić mogao nalaziti na području Bosne i Hercegovine.

U tom momentu Darko Šarić je u BiH bio u društvu svog brata Duška, potom Denisa Durovića, Vitomira Bajića i osobe s nadimkom Mejo. Inače, Šarićeve prijatelje Denisa Durovića i Vitomira Bajića u isto vreme na teritoriji BiH registrovala je italijanska policija koja je tada provodila operaciju “Beli slon”, a čija je meta bio međunarodni trgovac narkoticima Kemal Kalkadenac.

Policija je tada registrovala i snimila ovu grupu kako dogovara poslove u Bosmalovim tornjevima u Sarajevu, a u dokumentu italijanske policije piše: “Lice Kemal Kalkadenac kontaktira s Kemalom Kadićem, a koji dalje kontaktira s Viromirom Bajićem Denisom Durovićem, a radi se o grupi Darka Šarića.”

Italijanska policija je zabeležila da je ova narko-grupa povezana sa Šarićem u tom momentu na teritoriju BiH unela oko 1,8 miliona evra. Tim novcem kupljen je stan u Bosmal City centru u Sarajevu vredan 550.000 maraka, te dva poslovna prostora u istoj zgradi čija je vrednos procenjena na 600.000 maraka. Sumnja se da novac potiče od bavljenja trgovinom narkoticima i da je u pitanju droga čiji je transport u tom momentu iz BiH organizovao Darko Šarić. Naime, Šarić je tokom aprila 2010. godine, kada je boravio u Sarajevu, imao direktne kontakte s Naserom Keljmendijem i njegovom grupom.

Potvrđuje to i dokument SIPA-e, koji je potpisao bivši direktor Mirko Lujić, a u kojem stoji: „Prema izvoru informacija, Darko Šarić je boravio i u hotelu ‘Radon Plaza’ u Sarajevu, suvlasništva Nasera Keljmendija i njegovog sina Elvisa Keljmendija.“

SIPA je, dakle, u službenom dokumentu navela da je Šarić boravio u hotelu “Radon Plaza”, čiji je formalni vlasnik, barem u tom momentu, bio aktuelni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić. Ono što je zanimljivo je tvrdnja tadašnjeg direktora SIPA-e da je suvlasnik Radon Plaze bio Naser Keljmendi. Inače, dok je boravio u Sarajevu, Darko Šarić koristio je telefonski broj 066463921, i crnogorski broj 0038267920-4081. Osoba s kojom je često komunicirao posedovala je broj 061127200, svi ovi brojevi danas su nedostupni.

kurir_saric

Međutim, nije ovo jedini dokument koji dokazuje da je Šarić boravio na teritoriji BiH. Naime, 19. maja 2010. godine Mirko Lujić izveštava Tužilaštvo BiH da se Darko Šarić i dalje nalazi na teritoriji BiH:

„Prema trenutno raspoloživim operativnim saznanjim, Darko Šarić se i dalje nalazi u BiH, te se s njemu poznatim licima nastavio baviti neovlašćenom nabavkom i transportom opojnih droga do krajnje destinacije, radi međunarodne prodaje.“

SIPA navodi da Šarićeva zločinačka organizacija i dalje šalje kurire s velikim količinama novca u Južnu Ameriku kako bi se transportovale nove pošiljke kokaina: „Operativni podaci s kojim raspolažemo ukazuju da je predmetna kriminalna grupa imala određenih problema s posadom broda kojim se trebalo izvršiti transport kokaina, te da je lice po imenu Vasilije Stjepić krenuo iz Sarajeva kako bi organizovao nove članove posade broda ili novi brod kojim bi se izvršio transport kokaina.“

Vasilije Stjepić u tom momentu bio je nastanjen na području Brčko Distrikta, a prilikom kontakata s Darkom Šarićem koristio je broj telefona 066811282. I ovaj broj danas je nedostupan. Darko Šarić je u međuvremenu postao dostupan. Izveden je pred lice pravde i čeka presudu. Svi njegovi bh. prijatelji još su na slobodi. (Kurir)

darko-saric-dokumenta-federalna-1396083593-470305 darko-saric-dokumenta-federalna-1396083593-470309

Comments are closed.