“Kupuju glasove od srednjoškolaca”

205231432853160191d32de331797531_640x466Novi Sad — Stranke za 2.000 dinara kupuju glasove srednjoškolaca koji su tek postali punoletni i stekli pravo izlaska na izbore.

Novosadski srednjoškolci otvoreno priznaju da im partijski aktivisti svakodnevno nude novac da glasaju za njih.

„Da li ste zainteresovani da glasate? Plaćamo 2.000 dinara.“ direktno je pitanje koje stranački aktivisti postavljaju srednjoškolcima koje zateknu u školskom dvorištu.

Oni svedoče da nije u pitanju jedna partija, a kako je 2.000 dinara dobar džeparac, mnogi pristanu na dogovor.

„Dolazili su kombijem nekim i uglavnom nudili prevoz čak do tamo. Nudili su i novac, uglavnom sume oko 2000 dinara i to je bilo jednostavno tako. I nudili su da više puta dolaze po učenike i da odvoze tamo kako bi se glasalo“, kaže jedna novosadska učenica.

Građansko vaspitanje, kažu, više je čas za luftiranje, nego edukacija, a jedini put kad im se država obratila bilo je pismo kojim su obavešteni da imaju pravo da glasaju. Taj gest smatraju licemernim, pa su odlučili da, pošto država ne mari za njih, ni oni ne obraćaju pažnju na „njene protokole“.

Političkom edukacijom ove grupe mladih ne bavi se niko. Nijedna državna institucija nema podatak o tome koliko je mladih steklo pravo glasa od 2012. godine do danas, niti koliko je od onih koji su mogli da glasaju 2012. iskoristilo to svoje pravo, dok se političke partije njima ne obraćaju u svojim kampanjama.

“Ovde je problem u tome što se sa mladom generacijom isključivo manipuliše. I sam kad pričam sa mladom generacijom, imamo problem da se razluči šta su to ideje i, ako ima ideja, da do njih dođemo na jedan normalan način ili da te ideje budu nešto što vuče napred. Kod mladih ljudi često se ide na taj sistem manipulacije, često se ide prečicom”, kaže za RTV politikolog Duško Radosavljević.

On kaže da je najjeftiniji onaj glas koji se direktno plati, dok za sve ostale stranka mora da se potrudi i dodaje da 2.000 dinara jesu  dobar provod, ali nikako ne i ulaznica za dobar život. Izvor: Beta, RTV

Comments are closed.