Krivičnim prijavama traže nastavu na bosanskom

ec127990e1113e3e55b52d0d7c07735e_MPreko 40 roditelja učenika prvog razreda novopazarske Gimnazije, od ukupno 111 koliko ih se u anketi izjasnilo da im djeca nastavu pohađaju na bosanskom jeziku, podnijelo je danas Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru krivične prijave protiv direktora ove škole Zorana Milosavljevića.

Oni su krivične prijave podnijeli zbog kršenja prava učenika da pohađaju nastavu na maternjem jeziku, jer direktor, od početka školske godine do danas, nije u skladu sa zakonom organizovao nastavu na bosanskom jeziku.

Jedan od roditelja Rifat Gicić rekao je radiju Sto plus da su oni na taj korak bili primorani.

“Na roditeljskom sastanku smo odlučili da direktoru uputimo peticiju sa zahtevom da počne nastava na bosanskom jeziku. Pored toga, imali smo i sastanak sa njim, ali ništa od toga nije urodilo plodom pa smo morali da podnesemo krivične prijave kako bi ostvarili pravo svoje djece da nastavu pohađaju na maternjem jeziku”, izjavio je Gicić.

Direktor Gimnazije Zoran Milosavljević rekao nam je u telefonskom razgovoru da nije upoznat da su protiv njega podnijete krivične prijave.

Zbog kršenja prava učenika na pohađanje nastave na maternjem jeziku krivične prijave protiv odgovornih lica u Školskim upravama Kraljeva i Užica, šefa Grupe za stručno-pedagoški nadzor u Novom Pazara i direktora O.Š. “Stefan Nemanja” Edina Dugopoljca ranije je podnijelo i Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu. N. Kočović – RadioStoPlus

Comments are closed.