Kosovo uvodi vize za državljane BiH

kosovo-uvodi-vize-za-drzavljane-bihKosovo je donijelo odluku da uvede vize za građane Bosne i Hercegovine kao recipročnu mjeru, prenosi dopisnik Anadolu Agency.

Prištinska KTV saznaje da je Vlada Kosova na jednom svom sastanku odlučila da promijeni režim ulaznih viza za strance na Kosovu. Prema šestoj tački te odluke, državljani zemalja koje nemaju međunarodni sporazum za ulazak, transport ili boravak na teritoriji Republike Kosova moraće da imaju validan putni dokument i kosovsku vizu.
Među tim državama je i Bosna i Hercegovina, koja nije priznala nezavisnost Kosova i koja sprovodi vrlo oštar vizni režim za državljane Kosova.

Za sprovođenje odluke su odgovorni Ministarstvo unutrašnjih poslova, Kosovska policija i Ministarstvo inostranih poslova.
Izvori KTV-a unutar Ministarstva inostranih poslova saznaju da će državljani BiH kosovske vize dobijati u Ambasadi Kosova u Albaniji.

Državljani zemalja za čije građane Republika Kosovo uvodi vizni režim, ukoliko imaju validnu biometrijsku Schengen boravišnu vizu, kao i nosioci validnih više ulaznih Schengen viza, bit će oslobođeni kosovskih viza, ali će njihov boravak na Kosovu biti ograničen na 15 dana. (AA)

Comments are closed.