Konferencija za medije: “BDZ nastavlja djelovati još odlučnije”

DSC_0890Izražavam zadovoljstvo što su izbori protekli bez većih incidenata koji su bili uobičajeni na izborima u Sandžaku.

Generalno nismo zadovoljni rezultatom, naglašavam da smo očekivali bolji rezultat za Bošnjačku demokratsku zajednicu Sandžaka.

Nismo zadovoljni ni sa ambijentom u kom su sprovedeni izbori, o čemu su jučer kontinuirano obavještavali javnost. Jedan od naših ciljeva bio je da konačno Sandžak doživi da se mogu građani izjasniti slobodno za koga mogu glasati. Na žalost Sandžak je još daleko od te prilike. I dalje vladajući politički faktori u Sandžaku kupovinu i krađu glasova smatraju ključnim sredstvom za ostvarenje prevlasti.

U Novom Pazaru na nekoliko mjesta su izbori započeti sa stotinama zaokruženih listića. Samo na jednom mjesto smo uspjeli da se zbog slične zloupotrebe zatvori biračko mjesto, što predstavlja pomak kojim je skrenuta pažnja na izborne nepravilnosti u Sandžaku. Masovna krađa se desila na području općine Tutin. Na Gornjoj Pešteri na većini biračkih mjesta nisu korišćeni kontrolna lampa i sprej.

Činjenica je također i da se posljedica stogodišnjeg porobljavanja i dalje osjeća u svijesti naroda, što ukazuje da je za ozbiljnu političku promjenu potreban dugoročan rad na promjeni svijesti.

Želim iskazati zadovoljstvo da je Bošnjačka demokratska zajednica uspjela u najkraćem mogućem roku obnoviti svoje resurse nakon prošlogodišnjeg udara i izdaje prethodnog predsjednika, što je za svaku pohvalu.

Želim se najiskrenije zahvaliti svim svojim saradnicima, članovima Izbornog štaba, brojnim aktivistima koji su dali maksimum u ovoj izbornoj kampanji i time dokazali da u ovom narodu postoje kvalitetni ljudi koji su se spremni žrtvovati za visoke ciljeve bez ličnog interesa.

Posebno se želim zahvaliti svim građanima koji su poklonili svoj glas Bošnjačkoj demokratskoj zajednici Sandžaka i time pokazali svijest i nepokolebljivost pred svim udarima, zastrašivanjima i potkupljivanjima.

Onim građanima koji su u svojoj svijesti glasali za druge opcije također zahvaljujem što su nas u naredne četiri godine oslobodili tereta zastupanja naroda u parlamentu Srbije tako da ćemo svoje aktivnosti moći komotnije sprovoditi.

Želim obavijestiti javnost da će Bošnjačka demokratska zajednica nastaviti djelovanje još odlučnije prema zacrtanim ciljevima te da nas na tom putu ništa ne može pokolebati.
(BDZ Sandžaka)

Comments are closed.