Koha Ditore tvrdi: Radončić je bio član Keljmendijeve bande, SBB demantuje

keljmendi_u_sudniciU Osnovnom sudu u Prištini počelo je suđenje Naseru Keljmendiju, kojeg Specijalno tužilaštvo Kosova tereti za četiri krivična djela vezana za međunarodnu trgovinu drogom, kao i za ubistvo državljana BiH Ramiza Delalića Ćele.

Keljmendi se nalazi na “crnoj listi” SAD i potjernici Interpola, na kojoj je označen kao jedan od najopasnijih narko dilera na Balkanu.

Specijalno tužilastvo Kosova početkom mjeseca podiglo je optužnicu protiv Keljmendija za nekoliko krivičnih djela, uključujući organizovani kriminal i rukovođenje organizovanom kriminalnom grupom.

U optužnici se Keljmendi tereti i za teško ubistvo Ramiza Delalića Ćele 2007. godine u Sarajevu, kupovinu, posjedovanje ili neovlašćenu prodaju i proizvodnju opasnih narkotika i psikoterapijskih supstanci, uključujući razne količine – od 100 kilograma heriona do 150.000 ekstazi tableta.

Međunarodni tužitelj Andrew Hughes, koji će zastupati optužnicu protiv Nasera Keljmendija, otkrio je da će Specijalno tužiteljstvo Kosova protiv okrivljenog narko-bossa izvesti ukupno 70 svjedoka, između ostalih i Zijada Turkovića.

Kako prenosi prištinski list Koha Ditore Tužilaštvo tereti Keljmendija da je rukovodio jednom velikom kriminalnom grupom čiji je član bio i lider SBB-a BiH i bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

istrazitelje-zanimaju-avion-jahta-i-kadilakSBB uputio demant
Press centar Saveza za bolju budućnost (SBB) danas je odlučno odbacio informacije prištinskih medija.”Upravo dok je Radončić bio ministar, bh. sigurnosne službe su locirale Keljmendija i omogućile kosovskoj policiji da isti bude priveden pravdi. Činjenica da je istragu protiv Keljmendija vodio američki tužilac Erik Larson i da isti nije našao za shodno da prilikom svoje posjete Sarajevu i državnom tužilaštvu uopće spominje Radončića, osim po uspješnom legalizmu u ovom slučaju koji je iskazao kao ministar sigurnosti, dovoljno govori o tome da je Radončić uradio veliki antikriminalni posao”,kažu iz SBB-a.

Iako suđenje Kelmendiju neće početi prije jeseni, pretpostavlja se da će Turković svjedočiti iz Sarajeva, posredstvom video-linka, zajedno sa još nekolicinom svjedoka, dok će ostali iskaze dati na Sudu u Prištini.

Tužitelj Hughes je, također, potvrdio da će protiv Keljmendija svjedočiti i nekoliko insidera, bivših pripadnika njegove kriminalne grupe.

Podsjetimo da je Keljmendi svjedočio pred Sudom BiH u procesu protiv Turkovića.

Keljmendija je 6. maja 2013. godine uhapsila kosovska policija na osnovu međunarodne potjernice, koju su izdale bh vlasti i od tada se nalazi u pritvoru na Kosovu. (fokus.ba)

Interpol: Vlasnik Avaza Radončić i narko-bos Keljmendi partneri

 

Comments are closed.