Ko je čovjek koji je u Beogradu podijelio 2013 primjeraka Kur’ana

fc6f83ff4e8f2d913bf10ed7c1ad6926_XL-300x210Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu desila se neobična novina. Naime hadžija Ahmet Ahmatović, potpredsjednik Zajednice sandžačke dijaspore i veliki vakif Islamske zajednice, odlučio je da na Sajmu podijeli preko dvije hiljade primjeraka Kur’ana, tačnije 2013. Kako smo saznali hadžija Ahmatović je ranije naručio štampanje desetak hiljada primjeraka Kur’ana na bosanskom i njemačkom jeziku.Naime, ovaj sandžački biznismen, koji dugo vremena živi i radi u Njemačkoj odlučio se, posebice nakon zlokobnog 11. septmebra i sve izraženijeg straha od islama i muslimana, na izravno misionarstvo, tj. da daruje što veći broj primjeraka Kur’ana na njemačkom jeziku svojim sugrađanima Njemcima.

Njegova svjedočenja o ljubaznim izrazima zahvalnosti i pozitivnim odgovorima koje dobija od običnih ljudi, intelektualaca, advokata i biznismena zaista impresioniraju, posebice imajući u vidu da hadžija Ahmatović koristi najsofisticiraniju civilizacijsku metodu pozivanja u vjeru: lijepom riječju i savjetom, te omogućavanjem svojim sugovornicima da se na izravan način upoznaju sa islamom i muslimanima.

S druge strane, ovaj je dobrotvor znatan dio svoje imovine odlučio uložiti i u štampanje prijevoda Kur’ana na bosanski jezik kako bi on bio dostupniji ne samo za muslimane ovih prostora već i za one koji to nisu, a koji se interesiraju za ono što piše u Kur’anu. Ove godine je odlučio da na Beogradskom sajmu knjige, budući da je 2013. godina podijeli isti toliki broj primjeraka Kur’ana. I doista na štandu izdavačke kuće “El-Kelimeh” iz Novog Pazara posjetioci ovogodišnjeg Beogradskog sajma knjige imali su priliku dobiti besplatan primjerak Kur’ana na bosanskom jeziku, dar vakifa hadži Ahmeta Ahmatovića. Podjela je obavljena u organizaciji Mešihatа Islamske zajednice u Srbiji. Ahmatović ističe da je do sada ovu akciju uglavnom radio sam, a od nedavno su ga podržali i još neki ljudi. Dodaje da je ovo tek početak i da će u ovu akciju uključiti veći broj ljudi i donatora.

Ovakve čestite geste zaslužuju iskrene čestitke i podršku, a hadžiji Ahmatoviću upućujemo dovu Svevišnjem da mu ovo dobro dijelo primi i obilato ga nagradi!

Pročitajte : Podijeljeno 2000 Kur’ana na Beogradskom sajmu knjiga

Comments are closed.