Kljuić: Cerić je hrabar i ima veći kapacitet od svih sadašnjih lidera

cera_i_stipe_10Mustafa Cerić ima personalni kapacitet, mnogo značajniji od ovih sadašnjih lidera, njegova kandidatura je hrabar čin, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Stjepan Kljuić, ratni član Predsjedništva RBiH, i član Gradskog vijeća u Sarajevu.

Kljuić je komentirao najavu odluke o kandidaturi Cerića, kao nezavisnog kandidata, za člana Predsjedništva BiH. Prema njegovim riječima, ta odluka ima svoj politički kontekst.

– Gledajte, nema nikakvih dilema o budućnosti RS, i Ivanić i Čavić i Bosić isto misle kao i Dodik. S druge strane u FBiH je došlo do vrlo kompliciranih odnosa, prvo, u odnosu Bošnjaka i Hrvata. Hrvati koji su poptuno marginalizirani, prije svega zaslugom Zagreba, ali i vlastitim odricanjem od Sarajeva i države BiH došli su u inferioran položaj. S druge strane, kod Bošnjaka uopće nema koncepta o državnosti. Imaju tri vodeće partije, SDP, SDA i ova za bolju budućnost koje se međusobno suprotstavljaju i uvijek su dvije protiv treće, što podsjeća na onu Orvelovu knjigu “1984”. – kaže Kljuić.

Međutim, kako ističe, osim borbe za vlast oni ne pokazuju nimalo posebnosti i zanimanja za budućnost građana BiH, posebno „Bošnjaka koji su najviše razasuti po svijetu i koji nisu našli odgovor na ključna pitanja za povratak u RS, a to znači obrada zemlje, plaćanje poreza za neobrađenu zemlju i što je najvažnije sada Zakona o prebivalištu”.

– Gospodin Mustafa Cerić ima personalni kapacitet, mnogo značajniji od ovih sadašnjih lidera, on je do sada dok je bio vrhovnik Islamske zajednice i nekad je otvoreno, a nekada diskretno pomagao i podržavao određene lidere bošnjačkih partija. Međutim, očito je da on nije zadovoljan onim što su postigli. I unatoč uvjetima da lagodno i dobro živi, kao što žive nekadašnji prvaci koji su se naselili od Lovišta u Hrvatskoj do Antalije u Turskoj i uživaju danas, on je odlučio da se angažira kao nezavisni kandidat vjerujući da ima mogućnost da podrži stvaranje države – istakao je Kljuić za Patriu.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci moraju znati da religija može da ojača njihov vjerski identitet, ali egzistenciju i budućnost moraju tražiti samo u državi.

– Zbog toga mislim da je to jedan hrabar čin Mustafe Cerića, a ovi političari koji su odmah izrazili svoje negativno mišljenje o tome nemaju pojma da u politici i svećenici mogu nastupati, ali moraju raščistiti sa svojom profesionalnom odorom. To znači da efendija Cerić mora ostaviti džube i postati običan građanin – dodaje.

Kljuić navodi da rimjera da su nekadašnji vjerski službenici postali predsjednici vlada i država ima više.

– Aktuelni njemački predsjednik Joachim Gauck je nekadašnji svećenik, a donedavni norveški premijer bio svećenik. Najzad, imali smo slučaj na Cipru gdje je arhiepiskop Makrios ne skidajući odoru bio 20 godina predsjedni. To uopće nije prepreka – istaknuo je Kljuić.

Dr. Cerić je najavio za sutra konferenciju za novinare u hotelu Bristol na kojoj će javnosti saopćiti odluku o kandidaturi.

nap.ba

Comments are closed.