KENAN TREBINČEVIĆ U AMERICI OBJAVIO KNJIGU O RATNIM ZLOČINIMA NAD BOŠNJACIMA BRČKOG

1911989_10152042408484608_1954634696_n“Nikad nisam mogao zamisliti da će naše komšije Srbi i kućni prijatelji uperiti oružje u nas i željeti našu smrt”

Kenan Trebinčević izbjeglica je iz Brčkog. Agresija na BiH bila je razlog da njegova porodica potraži spas u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon dugo godina provedenih daleko od svoje domovine i rodnog mjesta Kenan je odlučio da napiše knjigu koju je nedavno izdao pod naslovom „Bosanska lista: Memoari rata, progona i povratka“ sa koautoricom Susan Šapiro (Shapiro). Knjiga opisuje događaje koje je Kenan preživio sa 12 godina, u vrijeme krvavog raspada Jugoslavije 90-ih i o svega onoga što će uslijediti u BiH tih godina.

U njoj Kenan opisuje početak agresije u Brčkom, do tada, mirnom gradiću na sjeveru BiH. Trebinčević, prisjećajući se tih najtežih dana u svom životu, kaže:

– “Nikad nisam mogao zamisliti da će naše komšije Srbi i kućni prijatelji uperiti oružje u nas i željeti našu smrt”

Najtraumatičniji događaj za Kenana bio je kada im se na kućnom pragu pojavio Kenanov trener karatea, držeći u rukama automatsku pušku. Zaprijetio im je da ako za sat vremena ne napuste svoj dom da će biti ubijeni.

– “Moj otac je bio previše naivan i nije mogao da vjeruje da ga njegov sugrađanin i komšija može odvesti u logor” – kaže Trebinčević.

Ovo nije samo priča o Kenanovom iskustvu sa najstrašnijim ratom u historiji BiH, već i preživjelim članovima porodice i povratku u Brčko poslije godina i godina provedenih u SAD-u.

– “Još uvijek djeluje nestvarno kad mislim o tome, kao noćna mora, i očekujem da se probudim” – govori Trebinčević.

Kenan i njegov brat Eldin, ispunili su želju svog oca i vratili se u Brčko, porodici i prijateljima. Ali, Kenan je imao još jedan razlog za povratak – osvetu. Imao je broj žene koja se zvala Petra. Živjela je vrata do njih i jednog dana došla je kod njih kući i odnijela njihove stvari. Jednom je čak njegovoj majci rekla, „mogla bi mi dati i tu suknju, uskoro ti neće ni trebati.“

– “Kada sam je ponovo vidio, shvatio sam da je ostarjela. Imala je oko 65 godina, i bio sam puno jači od nje” – priča Trebinčević.

Kada je pogledao u oči, vidio je da ga se boji, i samo joj je rekao „niko nije zaboravio“.

Danas je Kenan fizioterapeut i pisac čiji su radovi objavljeni u New York Times Magazine, International Herald Tribune, Wall Street Journal, i online magazinu Salon.

1911989_10152042408484608_1954634696_n

Comments are closed.