Kalač: Bošnjačka stranka čuvar režima

hazbija-kalac“Bošnjačka aktuelna politika, uhvaćena u ovakvom sistemu vlasti, ničim ne pokazuje da je spremna podržati bilo kakvu promjenu vlasti”
Kalač: Partije su biznis udruženja

Izborna skupština Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) zakazana je za 30. novembar, a njen zakonski zastupnik Hazbija Kalač je najozbiljniji kandidat za predsjednika, saznaju “Vijesti”.

Kalač je, uoči skupštine, za portal Identitet.lu, koji se uređuje u Sarajevu i Luksemburgu, ocijenio da se posmatrajući vladajuću koaliciju u Crnoj Gori ne radi o političkim partijama “već prije svega o poslovno-interesnim udruženjima, biznis asocijacijama, a imajući u vidu da se kriju iza izbornog legitimiteta, znači udruženjima koja zloupotrebljavaju i kriminalizuju vlast a narod drže u pokornosti simulirajući brigu o njemu”.

dukanovic-legitiman-je-prigovor-savjesti-oko-himne-slika-186662
“Bošnjaci su se ponadali da u toj strukturi koja u svom imenu nosi ime našeg naroda, imaju svoju nacionalnu politiku, a dobili su samo čuvare režima od izborne neizvjesnosti koja bi u uslovima neadekvatne kontrole biračkog tijela, odnosno mogućnosti slobodnog izbora, mogla ugroziti aktuelni režim”, kazao je Kalač.

On je ocijenio da se crnogorska politička elita ne određuje jasno prema Evropi, “već sve što na tom planu radi, čini se da više bježi od nje nego što joj ide u susret”.

“Bošnjačka aktuelna politika, uhvaćena u ovakvom sistemu vlasti, ničim ne pokazuje da je spremna podržati bilo kakvu promjenu vlasti, već se grčevito bori za održanje aktuelnog režima, vežući sudbinu našeg naroda za njegov opstanak, što je potpuni politički apsurd”, ocijenio je Kalač.

BDZ u Crnoj Gori, prema njegovim riječima, ima drugačiji politički prioritet koji bi se mogao iskazati u jednoj rečenici: „nacionalni interes Bošnjaka u Crnoj Gori u saglasju sa opštim bošnjačkim nacionalnim interesom, uz uvažavanje državnog suvereniteta Crne Gore i njenog evropskog puta“.

Govoreći o nepoštovanju sporazuma o Sandžaku kao prekograničnoj regiji koji su uoči referenduma potpisali Milo Đukanović i predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović, Kalač je kazao da akteri sporazuma to pitanje potpuno marginalizuju, uprkos činjenici da čak postoji i zakonska obaveza da se regionalizaciji Crne Gore ozbiljnije pristupi.
Autor: Aida Skorupan (vijesti.me)

Comments are closed.