Kako je droga došla u Novi Pazar i Esad Ljajić Kero rođeni brat Rasima Ljajića

esad_ljajic_keroDroga je u Novi Pazar sporadično počela stizati kasnih osamdesetih godina 20. vijeka. Već je početak devedesetih godina Novi Pazar označio kao značajno čvorište tranzita narkotika iz Azije ka zemljama Zapadne Evrope.Čuvena je afera tužbe NIN-a iz 2003. godine kada je Rasim Ljajić bio ministar u vladi Srbije jer je NIN 17.04.2003. objavio dijelove iz knjige MUP-a „Bela knjiga srpske mafije“ koji su se ticali stavljanja u žižu javnosti do tada nedodirljivih novopazarskih narko-dilera i davanja nagovještaja o početku stvaranja jedne od najjačih narko-grupa na ovom području:

nin_kero

LJAJIĆ ESAD zv. „Kero“, bavi se krijumčarenjem opojne droge iz Turske ka zemljama Zapadne Evrope, zbog nedozvoljene trgovine opojnim drogama osuđivan je 1991. godine u Beogradu. Prema operativnim saznanjima, heroin transportuje kamionima kojima se vrši prevoz repromaterijala za proizvodnju odeće u Novom Pazaru. Glavni saradnik u Turskoj – Istanbulu, jeste Aljković Hajro, a u Hrvatskoj Bibić Mensur zv. „Meljo“, obojica poreklom iz Novog Pazara. Transportere droge ima u Sarajevu, Makedoniji, Bugarskoj i Mađarskoj. Heroin iz Turske prebacuje u Zapadnu Evropu krijumčarskim kanalima preko Bugarske, Rumunije i Mađarske, drugi kanal vodi preko Kosova i Crne Gore za Italiju, a treći preko Bugarske i Jugoslavije u Hrvatsku. Glavne kriminalne veze su mu Plojović Džemail zv. „Žuti“, Smajović Faruk, Vuković Gordana (bivši carinik) iz Novog Pazara, kao i Učkan Sedat, državljanin Turske i Sabahko, vlasnik hotela „Igbal“ u Istanbulu.

Kao vođa ove grupe označen je rođeni brat Rasima Ljajića Esad Kero Ljajić, koji je još 1991. godine osuđivan zbog trogovine drogom u Beogradu. U procesu iz 1991. godine Kero je ostao čvrst i nije odao ime glavnog bosa, jako uticajnog turskog državljanina jevrejske nacionalnosti koji je snabdijevao skoro cjelokupno tržište Zapadne Evrope azijskom drogom, pa je nakon odslužene zatvorske kazne kao nagradu od istog dobio povlasticu da snabdijeva unosno londonsko tržište, što je značilo veliki prestiž i jaku poziciju u narko svijetu. Izvor: sandzakpress/NIN

revija_sandzak_ljajic

Comments are closed.