Jusufspahić branio huligane, sud ih oslobodio za paljenje džamije

bajrakli_dzamija_posle_paljenje_001Danas je u Beogradu Prvi osnovni sud oslobodio svih 9 optuženih za paljenje Bajrakli džamije 17. marta 2004. Troje osuđeno za učešće u neredima ispred džamije.

Medjutim da bruka bude još veća, troje osudjenih, vođa navijača Partizana Miloš Radisavljević Kimi, njegov otac Rade i Bojan Hrvatin su dobili kazne od po 4 mjeseca zatvora za učešće u skupini koja je u neredima u noći između 17. i 18. marta ispred Bajrakli džamije povrijedila 20 policajaca, od kojih dvojicu teže.

Radisavljevići i Hrvatin osuđeni su za krivično djelo učestvovanje u grupi koja vrši nasilje, odnosno jer su kamenicama gađali policajce zajedno sa drugim licima, probili policijski kordon na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jevremove.

Miloš Radisavljević Kimi jedan je od vođa navijača Partizana, koji je odležao kaznu zbog pretnji Brankici Stanković, novinarki Insajdera. U njegovu odbranu je tokom suđenja za paljenje Bajrakli džamije stao i Muhamed Jusufspahić, tvrdeći da je Radisavljević sprečavao napad na džamiju, pa je i pravni zastupnik Islamske zajednice u Srbiji tražio od suda da ga oslobodi krivice.

Polupali su prozore i inventar, a zatim zapalili džamiju. Te noći do temelja je izgorela i biblioteka sa više od 7.000 vrednih knjiga. B92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *