Jedenje svinjetine uzrokuje više od 70 različitih vrsta bolesti

pork chop 1Dobro je poznata činjenica da je svinjsko meso zabranjeno u islamu, međutim činjenica da je svinjetina zabranjena hrišćanima nije toliko poznata.


U Kur’anu se zabranjuje konzumiranje svinjetine u četiri različita ajeta. Zabrana se spominje u Kuranu upoglavljima 2:173 , 5:03 , 6:145 i 16:115 . ” Zabranjuje vam se strv, i krv, i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime, i što je udavljeno i ubijeno…” Kur’an 05:03. Navedeni ajet dovoljan je dokaz da zadovolji svakog muslimana o zabrani svinjetine.

Kada upitamo hrišćane da li vjeruju da je Biblija Božija riječ i da li vjeruju u nju dobijemo pozitivan odgovor. Kako je onda moguće da hrišćani toliko konzumiraju svinjetinju? Hrišćani se ne osvrću na zabrane jedenja svinjskog mesa koje se navode u njihovim bibilijama. “Isto tako svinju; ona ima doduše papke razdvojene, i to papke posve razdvojene, ali ne preživa – ona vam mora biti nečista. Mesa njihova ne smijete jesti i strvine njihove ne smijete se dodirivati – to vam mora biti nečisto”, Levitikus 11:7-8. Sljedeća zabrana jedenja svinjetine koja se navodi u Bibliji, nalazi se u knjizi Ponovljeni Zakon: “Nadalje svinju. Ona ima doduše papke razdvojene, ali ne preživa. Ona vam mora biti nečista. Mesa njihova ne smijete jesti i strvine njihove ne smijete se dodirivati.” Deuteronomy 14:08 . Slična zabrana se ponavlja u Bibliji u knjizi Izaija, poglavlje 65. stih 2-5. “Cijelo sam vrijeme širio ruke svoje za narodom nepokornim, koji je išao za svojim mislima putom, koji nije bio dobar. Za narodom, koji me je jednako dražio bez straha, dok je žrtvovao u vrtovima i kadio na žrtvenicima od opeka. Oni sjede u grobovima, noćuju na šutljivim mjestima. Jedu meso svinjeće, u sudovima je njihovim juha od nečista. Govore: ‘Stoj! Ne dolazi mi blizu, jer sam svet za te.’ Takvi su ljudi dim u nosu mojem, oganj, što gori vazda.” Isaiah 65:2-5.

Jedenje svinjskog mesa izaziva više vrsta bolesti. Jedenje svinjetine može uzrokovati više od sedamdeset različitih vrsta bolesti. Osoba može dobiti razne zarazne parazite kao što su roundworm(okrugli glista) , pinworm(iglasta glista) , rudarska glista, itd. Jedna od najopasnijih je Taenia Solium(latin), koja se u laičkoj terminologiji naziva parazit. Ona živi u ljudskim crijevima i vrlo je duga, tj. nekada se zna pružiti po dužini malih crijeva. Dok je ta glista u čovjeku ona uzgaja svoja jajašca koja su mikroskopski mala, mđutim ta jaja ulaze u krvotok tijela i tako mogu doći do gotovo svih organa tijela . Ako uđu u mozak, onda može izazvati gubitak memorije. Ako uđe u srce to može uzrokovati srčani udar, ako dospije u oko može izazvati sljepilo, ako se nađe u jetri može dovesti do oštećenja jetre. Ta bakterija u vidu duge tanke gliste može oštetiti gotovo pa sve organe tijela. Još jedan opasni parazit je Trichura Tichurasis(latin). Uobičajena zabluda među ljudima o svinjetini je da ako se dobro skuha ovaj parazit umire. U istraživačkom projektu poduzetom u Americi utvrđeno je da je od dvadeset i četiri osobe, koje pate od Trichura Tichurasis Parazita, dvadeset dvije njih su upravo oni koji su ekstra duže kuhali svinjetinu. Ovo nam direktno ukazuje na to da je ovaj parazit prisutan u svinjetini i da ne umire u temperaturama pod kojim se kuha ili peče.

Svinja je jedna od najprljavijih životinja na zemlji. Ona živi i uspijeva u blatu, svom izmetu i prljavštini. Svinja je najbolji skupljač otpadaka i smeća. U selima gdje nemaju moderne toalete a seljaci čine nuždu na otvorenom, vrlo često svinje su te koje čiste izmet iza seljaka. Svinja je životinja koja će pojesti svoje mrtvo dijete, te će isto tako pojesti i čovjeka ako stigne do njega. Svinje će pojesti druge bolesne I zaražene životinje, jer ona je strvožder. (saff)

U nastavku pogledajte dva veoma zanimljiva video priloga o svinjskom mesu.

Comments are closed.