Izetbegović podržao Mursijeve pristalice

90cd6dc0c5d610f7d505b3be468346ce_XLIz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića upućeno je saopćenje u kojem je Izetbegović oštro osudio “mučka ubistva i nasilje koje sigurnosni aparat Egipta sprovodi nad demonstrantima koji traže povrat svrgnutog predsjednika Morsija”.

On tvrdi da je neprihvatljivo da egipatska vojska i policija pucaju na građane koji protestuju zbog silom nametnute suspenzije njihovih osnovnih prava, te da svi odgovorni za ubistva i flagrantno ugrožavanje ljudskih života moraju odgovarati pred sudovima te zemlje, a da se ništa slično ovom nasilju ne smije ponoviti u budućem vremenu.

– I u Egiptu, kao i u svim drugim zemljama u kojima građani žele demokratiju, sistem mora biti uređen na način kojim se garantuju ljudska prava, građanske slobode, fer izbori i demokratska vladavina. Svrgavanje demokratski izabranih dužnosnika, hapšenja i ubijanja pripadnika pojedinih političkih stranaka, nasilje i prijetnje oružanom silom, moraju prestati – navedeno je u saopćenju.

Fena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *