Istraživanje: Srbi najgluplji narod u Evropi

IQ_SRBISa prosječnim koeficijentom inteligencije 89, stanovnici Srbije nalaze se na 18. mjestu rang liste 43 zemalja svijeta, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje, dok se sve ostale zemlje regiona nalaze ispred.

Crne Gore nema posebno na spisku, a klikom na Srbiju, dobijaju se podaci i za ovu zemlju. Srbi i Crnogorci imaju najmanji IQ u regionu i Evropi.

Na listi koju predvodi Singapur sa prosječnim IQ 108, a slijede Južna Koreja sa 106 i Japan sa 105, u regionu se najbolje “plasirala” Slovenija, na 11. mjestu sa prosječnim koeficijentom 96. Iza nje su Bugarska na 14. sa 93, Grčka na 15. sa 92, Makedonija na 16. sa 91, dok Albanija, BiH i Hrvatska dijele 17. poziciju sa prosječnim IQ 90.

Listu su na osnovu desetogodišnjeg rada sastavili britanski psiholog Ričard Linn, finski politikolog Tatu Vananen i holandski psiholog Jelte Vičerts, koji su analizirali studije o inteligenciji stanovništva iz 113 zemalja, a na njenom začelju se, sa prosječnim koeficijentom 46 nalazi Ekvatorijalna Gvineja.

Cjelokupnu rang listu možete pogledati OVDJE.

Izvor: Blic

IQ_SRBI

srbi_crnogorci_iq

Comments are closed.