Imamović traži reakciju države na prijetnje građanima Pazara i Sjenice

imamovicNovi Pazar – Poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Enis Imamović pitao je danas Vladu Srbije i tužilašto kada će reagovati na nacionalističke prijetnje koje se upućuju građanima Novog Pazara i Sjenice.

U dijelu sjednice kada poslanici postavljaju pitanja, on je rekao da država nije reagovala prilikom nacionalističkog ispada u Valjevu i napada na Žene u crnom, kada se čulo uzvikivanje parola: “Oj Pazaru novi Vukovaru! Oj Sjenice nova Srebrenice!”.

“Ovo je javni poziv na ubijanje, a država ćuti. Što je najgore niko ne primećuje te prijetnje. Svi se prave da ih nisu čuli, da je to nešto normalno da se izgovori”, rekao je Imamović.

Poslanik SDA Sandžaka je upitao premijera Srbije, ministra pravde i policije i javno tužilasto da li će reagovati na te nacinalisticke pretnje koje se upucjuju iz Srbije, podsjećajući da nisu reagovali kada su slične prijetnje građanima Novog Pazara i Sjenice stizale iz Republike Srpske.

“Kakvu poruku država (Srbija) šalje svojim građanima u Novom Pazaru i Sjenici? Pitam iste ministre: Ko su lica koja su u centru Beograda lijepila plakate Ratku Mladiću sa porukom ‘Đenerale, hvala ti za Srebrenicu’”, rekao je Imamović.

On je ocijenio da su to ozbiljne pojave i prijetnje, ističući da u tome vidi odgovornost države, njenih institucija i zvančnika, koji svojim ćutanjem otvaraju prostor za širenje fašističkih ideja. (sandzakpress)

Comments are closed.