Husović: ‘Odluku o mogućoj koaliciji sa DPS-om će donijeti opštinski odbor u Rožajama’

Djukanovic_Husovic12Rafet HusovićRožaje – Na prekjučerašnjim lokalnim izborima u rožajskoj opštini ni jedna lista nije osvojila apsolutnu većinu, odnosno mogućnost da sama formira lokalnu vlast.

Najveći dobitnik na ovim izborima je BS, za koju je glasalo 6.844 birača, čime je osvojila 17 mandata u lokalnom parlamentu, odnosno broj odborničkih mjesta sa posljednjih lokalnih izbora povećala za osam.

DPS-u povjerenje je ukazalo 5.003 birača, što joj je donijelo 12 mandata, odnosno šest manje nego što je imala u prethodnom sazivu. SDP je dobila povjerenje 1.992 birača i četiri odbornička mandata, odnosno za tri manje nego ranije dok je BDZ u Crnoj Gori dobila 509 glasova i jedan mandat. SNP je dobila 107 glasova i nije ispunila cenzus za ulazak u lokalni parlament.

Budući da lokalni parlament čini 34 odbornika, za formiranje vlasti biće neophodno formiranje koalicije. Lider BS Rafet Husović je kazao da su oni spremni na koaliciju sa svima kojima je u interesu privredni i ekonomski oporavak Rožaja, odnosno stvaranje uslova za kvalitetniji život građana na ovom području.

– Moguća je koalicija sa svim partijama koje su osvojile odbornička mjesta, ali o tome će odlučivati rukovodstvo stranke na lokalnom nivou – rekao je Husović, koji je naglasio da bi bilo preuranjeno govoriti o mogućim koalicijama, ali da je odluka o eventualnom koalicionom sporazumu sa DPS-om stvar opštinskog odbora.

– U jednoj teškoj utakmici skoro smo uspjeli da dupliramo mandate, mada smo prema svim prognozama očekivali da osvojimo apsolutnu vlast. Ipak, zadovoljni smo uspjehom jer smo pobijedili sve partije – rekao je Husović.

Inače, u ovoj opštini je na birališta izašao 14.231 upsani birač, odnosno oko 67% od ukupnog broja od 21.333 građana s pravom glasa.

Prema riječima Rafeta Hajdarpašića, predsjednika OIK, tokom izbornog dana nije bilo većih nepravilnosti koje bi ugrozile zakonitost izbornog procesa.

Hajdarpašić je kazao da će konačni rezultati lokalnih izbora biti objavljeni za nekoliko dana, što će zavisiti od toga da li će podnosioci izbornih lista u roku od 72 sata eventualno uložiti prigovor na regularnost izbornog procesa.

F. Kalić

Izvor: pobjeda.me)

Comments are closed.