Bošnjaci, Hrvati i ostali na zajedničkoj listi u RS-u

emir-suljagic-660x330SARAJEVO – Nemoguće će se ipak dogoditi – povratnici, izbjeglice, raseljeni  i građani nesrpske nacionalnosti koji žive u Republici Srpskoj imat će zajedničke liste svojih kandidata za Narodnu skupštinu RS-a i Parlament BiH iz RS-a.
Na njima će biti imena uglednih Bošnjaka, Hrvata i onih koji se izjašnjavaju kao ostali  i to će biti prvi put da se na izbore ide sa zajedničkim listama. Sve sadašnje procjene kažu da te liste mogu očekivati najmanje 50.000 glasova!

Za istim stolom

– Zajedničke liste su jedino logično, ako hoćete i matematičko rješenje. Nijedna vlast, entitetska u RS-u ni državna, od listopadskih izbora više neće biti bez političkih predstavnika povratnika u Republiku Srpsku – objašnjava Emir Suljagić, glavni koordinator koalicije nevladinih organizacija “Prvi mart”.
On kaže da to uopće ne znači da će “Prvi mart” postati politička stranka, ali i dodaje da ima takvih nagovaranja.
– Cilj nam je promijeniti stvari na najdemokratskiji način – na izborima i kroz izbore – u smislu poboljšanja položaja povratnika i uopće stanovnika Republike Srpske nesrpske nacionalnosti – kaže Suljagić.
“Prvom martu” uspjelo je ono što nije nikome – okupiti one koji se ni o čemu, kako su sami pokazali, ne mogu dogovoriti. Za istim stolom u Vogošći “Prvi mart” je okupio predstavnike SDA, Stranke pravde i povjerenja (SPP), Posavske stranke, SDP-a, Stranke dijaspore, SBB-a i SDU-a. Od njih je zatraženo precizno se izjasniti o prijedlogu da se za listopadske izbore formiraju zajedničke liste, kako Suljagić kaže, probosanskih snaga i stranaka. I svi su to prihvatili.

Najbolji kadrovi

Na pitanje jesu li baš sve stranke zastupljene, nedostaje li netko, Suljagić odgovara: “Ako se misli na Dragana Čovića i njegov HDZ, tu razgovora nema niti će ga biti. Na Čovića ne računamo – on s sjedne strane kuka zbog majorizacije Hrvata, a s druge zajedno s Miloradom Dodikom provodi politiku getoizacije drugih etničkih skupina i onih koji se u prvom redu osjećaju građanima. Valjda je jasno da Čović sve što radi, radi po Dodikovom diktatu…”
Sada je na redu “najpipaviji” dio posla – evidencija kandidata i formiranje zajedničkih lista. Ne očekuje se da će taštine političkih stranaka ili njihovih šefova blokirati završnicu cijelog projekta, nego da će svaka stranka kandidirati svoje najbolje kadrove iz Republike Srpske.
– Meni je i danas neshvatljivo da zajedničke liste nisu pravljene i za prethodne izbore, pitam se osjećaju li bar malo krivnje oni koji su donosili odluke da pet, šest ili sedam stranaka ide potpuno odvojeno na izbore i svi pojedinačno i zajedno loše prođu – kaže Suljagić i zaključuje:
– Idemo u obranu BiH u Republici Srpskoj i uvjeren sam da ćemo postići ono što hoćemo. A naš cilj je imati tri zastupnika iz Republike Srpske sa zajedničke liste u Parlamentu BiH i deset zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a.

Piše: M. Osmović  (dnevni-list)

Comments are closed.