Hfz. Kujević: ‘Ugovor između Vlade CG i Islamske zajednice CG je jako štetan za muslimane’

reis12Južni Sandžak – Web portal IDENTITET.LU iz Luksemburga je u intervjuu sa uvaženim hfz. Abdurrahmanom Kujevićem postavio sljedeće pitanje:

Prošle godine potpisan je ugovor između reisa Rifata-ef. Fejzića i premijera Igora Lukšića, kojim se definiše uređenje odnosa od navodno zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori. Stavovi po pitanju koristi tog ugovora za Bošnjake i generalno muslimane Crne Gore su podijeljeni. – Kako Vi gledate na potpisivanje tog ugovora?

Spomenuti ugovor je uzdrmao Bošnjake iz temelja. Ubijeđen sam da je štetan i ima katastrofalne posljedice po našu vjeru i narod. Možda predstavnici IZ u Crnoj Gori nisu ni svjesni šta su potpisali. Zato bi ih pozvao da isprave grešku i pokušaju se izvaditi iz kandži u koje su uhvaćeni.

Tim ugovorom je ukinuta sloboda IZ, jer u njemu stoji da IZ imenuje ljude na sve funkcije u IZ, osim prvog čovjeka. Ekskluzivno pravo na to, de jure,  ima Vlada. Iako u ovom dijelu postoje oprečna tumačenja, sasvim sam siguran da je član šest ovog Ugovora više nego jasan jer se u prvom stavu ovog člana jasno naznačava nadležnost Islamske zajednice gdje se u nabrajanju prava izbora, imenovanja i premještaja, faktički isključuje nadležnost izbora reisa kao predsjednika Mešihata, i već u drugom stavu istog člana to jasno i potvrđuje gdje se kaže da Islamska zajednica nakon izbora kandidata, a prije imenovanja reisa, na povjerljiv način obavještava Vladu Crne Gore.

Ovim Ugovorom se  smanjuju i dodatno ograničavaju prava koja su nam bila garantovana po svim osnovama. Nažalost ovo nije jedinstven primjer da se našem narodu umanjuju jednom stečena prava propisana i Božijim i ljudskim zakonima.

Pomenuti ugovor je zbog miješanja u nadležnosti IZ, neustavan, jer se kosi sa Ustavom Crne Gore kojim se garantuje potpuna autonomija vjerskim organizacijama, što ujedno predstavlja posebnu temu i svakako vrhunac apsurdnosti.

Shodno tom Ugovoru država sebi uzima za pravo da može da mimo znanja, saglasnosti i bilo kakve najave ulaziti u naše džamije i pod izgovorom njihove procjene potencijalnog ugržavanja bezbijednosti, hapsiti koga hoće. Ovim stavom je potpuno povrijeđeno pravo vjernika da u Allahovim kućama u miru i skrušenosti prakticiraju svoju vjeru. Na strani obaveza države, one su samo ponovljene ili prepisane iz drugih propisa kojima se svim licima pravnim ili fizičkim garantiraju određena prava, i drugih posebnih obaveza ovim Ugovorom država nije preuzela niti je dala druga posebna prava koja nam već nisu pripadala. Ovo su samo neki aspekti kobnih posljedica dotičnog ugovora. Nadam se da će potpisnici sporazuma ispred IZ uvidjeti stvarne štete postupka potpisivinja ovog Ugovora i uraditi sve da se isti poništi. (sandzakpress)

izcrnegore

dogovor2 dogovor3

dogovor1

Comments are closed.